Fødevaresikkerhed var i fokus i en uge, hvor listeriasagen og MRSA-smitten nåede nye højder. Ugens dækning involverede også en række historier om Ruslandkrisen, historier fra detail, beretninger om fiskeeksportens muligheder og regnskab fra bl.a. Carlsberg.
Fødevaresikkerhed, fødevaresikkerhed, fødevaresikkerhed. Så er man godt på vej til at være opdateret på uge 34.
Listeria-sagen krævede i denne uge endnu et offer. 40 virksomheder fik bøder for ikke at være hurtige nok til at rulle produkter tilbage fra den stormombruste virksomhed Jørn A. Rullepølser, hvor listeria-bakterien først blev konstateret. 13 danskere er nu døde, formentligt af bakterien.
I sagen om MRSA-bakterien kom der i denne uge nye perspektiver på bordet. Indtil videre har bakterien nemlig gået under beskrivelsen svinebakterie. Men det er faktisk især en menneskebakterie, forklarer overlæge.
Endeligt runder vi fødevaresikkerheden af med historierne fra Hedegaard Foods, hvor et fund af salmonella i en hønsebestand har ført til, at direktøren vil revidere håndteringen af bakterien.
Der har været travlt i Danmarks detaillandskab. Døgn-Nettos indkøber rejste til til Bornholm for at søge lokale producenter, mens Netto meldte ud, at man aktivt søger nye samarbejder a la det med Løgismose. Coop varsler flere overraskelser i løbet af året og Dansk Supermarked melder sig i kampen mod madspild.
Det kan få konsekvenser for konkurrencen og fødevareindustrien, hvis én dagligvarekoncern bliver dominerende på markedet, siger seniorrådgiver Henning Otte Hansen, som aner en magtforskydning.
”Vi har masser af whitespots”, siger adm. direktør for Dagrofa, der arbejder med en ”offensiv butikspipeline”, men samtidig spår større vækst i anden del af forretningen.
Salling Group overtager 35 af Coops butikker, som led i en række større ændringer i det økonomisk hårdt trængte Coop. Forhandlinger om yderligere salg af butikker er i gang.
Først vil det være et spørgsmål om at få ryddet op i organisationen, men på sigt vil Coop mere aggressivt forsøge at vinde markedsandele, lyder det fra detailanalytiker Bruno Christensen.