FødevareWatch

Listeria-sagen: 40 virksomheder får bødestraf

40 engros- og detailvirksomheder risikerer bøder på op til 40.000 kr. for ikke at overholde lovkravene i forbindelse med tilbagetrækningen af produkter, der er i risiko for at indeholde listeria.

Foto: Jens Dresling

40 virksomheder bliver straffet med bøder på op til 40.000 kroner som følge af udbruddet af listeria. Bøderne bliver givet for mangler i forbindelse med tilbagetrækningen af produkter, der er i fare for at indeholde bakterien.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

”Det er en alvorlig sag, hvis man ikke lever op til lovkravene i forbindelse med en tilbagetrækning, og det straffes med en bøde på op til kr. 40.000 kroner,” siger Bjørn Wirlander, fødevarechef i København.

Navne bliver offentligjort

Blandt de 40 virksomheder er engros- og detailvirksomheder over hele landet, der enten har håndteret kød fra Jørn A. Rullepølser eller solgt det til forbrugerne. Fødevarestyrelsen har ikke sat navn på virksomhederne.

"Fødevarestyrelsen har i forbindelse med tilbagetrækningskontrollen sikret, at der med det samme er blevet rettet op på de mangler, der blev konstateret i de pågældende virksomheder, så problemet er blevet løst. Vi er nu ved at lave sagsbehandlingen af sagerne, og så snart vi har færdiggjort dem, vil de blive offentliggjort på Findsmiley.dk, ligesom vi plejer at gøre det,” siger Bjørn Wirlander.

600 virksomheder har fået kontrolbesøg

Fødevarestyrelsen har fundet frem til virksomhederne i arbejdet med at inddæmme udbruddet, der stammer fra Jørn A. Rullepølse. Udbruddet blev offentligt kendt i sidste uge og har indtil videre kostet 13 mennesker livet.

Styrelsen har siden da været i telefonisk kontakt med 6.000 virksomheder i et forsøg på at tilbagetrække alt kød, der kan være blevet smittet med listeria. Virksomhederne er blandt andet blevet spurgt, hvorvidt de har kontaktet aftagerne af deres produkter, og om de har oplyst deres kunder om, at de kan have købt produkter,der kan have været smittet med listeria.

Foruden de telefoniske henvendelser har styrelsen udført 600 fysiske kontrolbesøg.

Kontrollen fortsætter de kommende dage, hvor man vil lave stikprøvekontroller på virksomheder i fjerde og femte led fra det oprindelige smitteudbrud. Kontrollen har hidtil fokuseret på virksomheder i andet og tredje led fra Jørn A. Rullepølse.

Listeria-fund lukker produktionen hos Delika

Listeria-sag rammer de kinesiske medier

MRSA-offer: Dybt frustrerende 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier