Dansk selskab vil gøre modermælkserstatning bedre

Danske Glycom regner med for alvor at begynde at tjene penge på sin tilføjelse til modermælkserstatning i 2015 eller 2016.
Foto: MIK ESKESTAD, Jyllands-Posten
Foto: MIK ESKESTAD, Jyllands-Posten
AF METTE MANDRUP

Et lille dansk firma er efter års forskning og mange millioner investerede kroner på vej med et produkt, der ifølge firmaet selv kan bringe modermælkserstatning tættere på den kvalitet, som modermælk har.

Udviklingsselskabet Glycom er således i gang med at forhandle med fabrikker om produktion af selskabets første produkt, "en suppe", hvis kerneindhold er identisk med oligosakkarider fra brystmælk (HMO).

Oligosakkarider er molekyler, som udgør omtrent en tredjedel af brystmælken hos mennesker, men i dag er det ikke en del af sammensætningen i modermælkserstatning, selv om det er vigtige molekyler for børnene at indtage.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

”Oligosakkariderne er en vigtig bestanddel i modermælken, men indtil nu har det ikke været muligt at udvinde det. Derfor har der været en stor mangel i, hvad babyernæringsindustrien kan tilbyde mødrene,” siger John Theroux, der er administrerende direktør i selskabet, til FødevareWatch og fortsætter:

”Babyer indtager 10-15 gram af molekylerne per liter modermælk, så der er et åbenlyst behov blandt de mødre, som ikke ammer, for at kunne give deres babyer modermælkserstatning, som også indeholder HMO.”

Marketingstilladelse er på plads

Første generation af Glycoms HMO’er har allerede fået en marketingstilladelse i USA, og i Europa, Japan, Kina og flere andre steder er Glycom også i gang med at søge tilladelse til, at molekylerne kan blive brugt i modermælkserstatning.

Selskabet er også i gang med at forhandle med fabrikker om produktionen af den første generation af HMO’er, men John Theroux kan ikke oplyse, hvor fabrikkerne kommer til at ligge henne.

”Vi forventer, at produktionen kommer i gang til næste år. Lige nu tjener vi lidt penge på vores HMO’er, men vi regner med at komme til at tjene betydeligt flere penge i 2015 eller 2016,” forklarer direktøren.

Prøv FødevareWatchs abonnement gratis i 30 dage!

Selskabet har modtaget penge fra samarbejdspartneren Nestlé, men det har ikke været nok til at skabe en lønsom forretning. I 2013 løb underskuddet op i 79,1 mio. kroner, fremgår det af regnskabet, og året før havde Glycom et minus på 25,9 mio. kroner på bundlinjen.

I 2014 forventer selskabet ikke, at resultatet bliver meget anderledes, for her kommer det til at bruge rigtig mange penge på at udvikle anden generation af HMO’erne.

”Oligosakkariderne består af en hel suppe af forskellige ting, og første generation har vi nok 30 pct. med, der tilføres modermælkserstatningen, mens vi i anden generation når op på 85-90 pct.,” forklarer John Theroux.

Med tiden er det dog planen, at arbejdet med molekylerne skal bredes ud til at handle om mere end bare modermælkserstatning. Glycom regner nemlig med, at det også vil kunne bruges til behandling af infektioner, ligesom oligosakkariderne også spiller en stor rolle i udviklingen af den menneskelige hjerne.

Danone tilfreds med halvårsresultat trods skuffede analytikere

Nestlé Danmark rammer rekordrødt minus

Danones modermælkserstatning i frit fald

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter