Rusland vil alligevel tillade visse fødevarer fra Vesten

Den russiske regering har åbnet for, at visse fødevarer fra vestlige lande alligevel må importeres til det isolerede land til trods for en tidligere annonceret boykot.
Foto: Ivan Sekretarev, AP
Foto: Ivan Sekretarev, AP

Tidligere på måneden slog den russiske regering tilbage mod sanktioner fra vesten ved at indføre et importforbud mod fødevarer fra EU, USA, Canada, Australien og Norge. Men nu siger regeringen, at man alligevel vil tillade visse fødevarer fra disse markeder. Det skriver det russiske nyhedsbureau Ria Novosti.

De russiske myndigheder vil f. eks. fjerne allergivenlige produkter, såsom laktosefri mælk eller produkter til folk med diabetes, fra listen over forbudte produkter. Det siger den russiske vice-premierminister Arkady Dvorkovich ifølge bureauet.

”Det blev bekræftet i dag (torsdag d. 14. august, red.), at listen af produkter, det er forbudt at importere til Rusland, er nødt til at blive ændret, nemlig så den udelukker laktosefri mælk, produkter til folk med diabetes eller allergi, visse biologisk aktive kosttilskud, samt frø og ungfisk,” siger Arkady Dvorkovich ifølge Ria Novosti.

Vice-premierministeren forklarer, at listen over forbudte varer vil blive tilpasset hurtigst muligt, efter initiativet er blevet godkendt af premierminister Dmitry Medvedev og Præsident Vladimir Putin.

Møde i EU

Udmelding fra den russiske regering kommer umiddelbart før en række repræsentanter fra den europæiske mejeriindustri skal mødes for at diskutere situationen i Rusland.

I løbet af denne uge skal mejerirepræsentanterne mødes med EU-Kommissionen og visse andre myndigheder for at diskutere de indirekte konsekvenser af importforbuddet, samt alternative markeder til de mejeriprodukter, som russerne ikke længere vil aftage. Det siger organisationen Dairy UK til Food Manufacture.

Ifølge det finske medie YLE, anslår den finske mejerikoncern Valio, at den annoncerede tilpasning af importforbuddet vil redde omkring 10 pct. af selskabets eksport til Rusland, som ellers stod til at blive ramt af sanktionerne. Men man afventer dog den endelige godkendelse, inden man kommer med en officiel udmelding.

Arlas pressechef Theis Brøgger skriver i en mail til FødevareWatch, at man på grund af mange verserende telegrammer og rygter om forbuddet har valgt kun at kommentere på de oplysninger, som koncernen selv kan få bekræftet af egne handelskontakter i Rusland. Og ovenstående er altså endnu ikke bekræftet ad den vej.

Arlas eksport til Rusland bestod inden import-stoppet af ost og smør.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også