Mistanke om listeria: Tulip trækker pålæg tilbage

Analyse foretaget i Sverige viser spor af listeria, og Tulip tilbagekalder derfor rullepølse og hamburgerryg.
Foto: Ole Lind
Foto: Ole Lind
AF RITZAU

Tulip trækker torsdag tre forskellige slags pålæg tilbage, efter at en analyse af et parti solgt i Sverige viser spor af listeria, oplyser Tulip i en pressemeddelelse. De pågældende typer pålæg er solgt i Superbest.

Tilbagekaldelsen i Danmark omfatter Tulip Pålækker Kylling m/peber, Tulip Pålækker Hamburgerryg og Tulip Pålækker rullepølse.

Der er tale om produkter i 200 grams pakninger, der er dobbelt så stor som normale pålægspakker. De tre produkter er produceret den 15. august 2014 og er mindst holdbar til den 12. september 2014, oplyser Tulip.

Kvalitetsdirektør i Tulip Food Company, Michael Larsen, siger, at de fundne mængder af listeria er så små, at forbrugere, der har spist de pågældende produkter, ikke risikerer at blive syge.

"Listeria kan vokse i et produkt, og derfor kan et meget lille indhold af listeria i løbet af holdbarhedsperioden øges til en mængde, der kan udgøre en risiko. Vores beregninger viser, at den risiko først opstår sidst i holdbarhedsperioden, og derfor vil vi sikre, at alle produkter bliver destrueret, inden de kan udgøre en risiko for forbrugerne," siger Michael Larsen i en skriftlig kommentar.

Fabrik lukket

Produktionslinjen på Tulip Food Companys fabrik i Schüttorf i Sverige, hvor pålægget er produceret, er blevet lukket, og der vil ikke blive produceret igen, før omfattende prøver giver sikkerhed for, at kilden til listeriasmitten er fjernet, lyder det fra pålægsproducenten.

Tilbagekaldelsen sker i kølvandet på listeria-skandalen, hvor 13 mennesker er døde efter at være blevet smittet med den type listeriabakterie, der stammer fra rullepølsefabrikanten Jørn A. Rullepølser.

Virksomheden er nu lukket, og Fødevarestyrelsens håndtering af sagen har mødt kritik fra fødevareminister Dan Jørgensen (S). Ministeren har efterfølgende fritaget beredskabschefen i Fødevarestyrelsen sit ansvarsområde.

Statens Serum Institut forventer, at der vil dukke flere smittede op i løbet af de kommende uger, da der kan gå tre til fire uger, fra man har indtaget det inficerede kød, til symptomerne begynder at vise sig.

Listeria-sagen: 40 virksomheder får bødestraf

Listeria-sag rammer de kinesiske medier 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også