Sådan vil Rusland sikre sig svinekød

Den russiske regering vender sig mod store lande i både øst og vest for at sikre sig de leverancer af svinekød, som man ikke længere vil få fra de vestlige markeder, mens én af landets største producenter peger på at russisk selvforsyning er et opnåeligt mål.
Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO/ARKIV
Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO/ARKIV

Det er næppe gået nogens næse forbi, at Rusland for nylig valgte at boykotte en lang række fødevarer fra vestlige markeder som EU og USA.

Nu er regeringen i det isolerede land så for alvor begyndt at kigge sig om efter alternative måder at sikre sig de fødevarer, man ikke længere vil få fra de vestlige markeder.

Ifølge Landbrug & Fødevarers ugentlige opdatering Markedsnyt for Svinekød kigger den russiske regering mod både Asien og Sydamerika for at sikre sig leverancer af svinekød fremover.

I den forgangne uge meddelte den russiske veterinærchef Sergey Dankvert, at ni kinesiske virksomheder vil få tilladelse til eksport af svinekød til Rusland, fremgår det af opdateringen.

Import vil dog kun blive tilladt fra store, vertikalt integrerede virksomheder med højeste niveau af biosikkerhed, siger veterinærchefen til nyhedsbureauet Interfax.

Herudover har Ruslands største producent og importør af svinekød, Miratorg, udsendt en  meddelelse, hvor man forsikrer russiske forbrugere, at man vil forsøge at finde andre kilder, der kan erstatte det manglende svinekød fra bl.a. EU og USA. Producenten oplyser ifølge L&F, at deres partnere i Brasilien, Argentina og andre lande i denne region er klar til at øge eksporten til Rusland.

Selvforsyning

Men Miratorg mener også, at den nuværende situation understreger behovet for, at Rusland udvikler sin egen produktion af svinekød, så man kan sikre fornuftige priser til russiske forbrugere samt sikre en uafhængighed fra handelspartnere i verdenshandelsorganisationen (WTO).

Og en anden af Ruslands store kødproducenter, Cherkizovo Group, udtaler, at de mener Rusland kan nærme sig noget, der ligner selvforsyning af svinekød i løbet af 2-3 år. Men det vil kræve en stærk økonomisk støtte fra staten, påpeger selskabet ifølge opdateringen.

Den indenlandske produktion af svinekød dækker i dag kun omkring 70 pct. af det russiske marked, og da svinekød fra EU blev udelukket tilbage i februar måned betød det ifølge Cherkizovo en prisstigning på 30-40 pct. på det russiske marked.

For kød fra fjerkræ forventer Cherkizovo betydeligt mindre prisstigninger, end der er set for svinekød, idet Rusland er tæt på selvforsynende, når det drejer sig om fjerkræ.

EU giver lille milliard til sanktionsramte landmænd

Rusland vil alligevel tillade visse fødevarer fra Vesten

Importstop kan medføre billigere laks

EU vil forhindre sydamerikansk eksport til Rusland

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Selskabet har i årsrapporten angivet bemærkningen ”going concern” som følge af den forværrede økonomiske situation i selskabet. | Photo: Casper Dalhoff

Skanderborg Bryghus taber fortsat millioner

For abonnenter