EU giver lille milliard til sanktionsramte landmænd

Landmænd, som dyrker visse letfordærvelige grønsager, får nu en økonomisk håndsrækning fra EU-Kommisionen i forbindelse med det russiske importforbud.
Foto: Mie Brinkmann
Foto: Mie Brinkmann

På baggrund af de russiske importrestriktioner på fødevarer fra en række vestlige markeder vil EU-kommisionen støtte landmænd, der dyrker visse letfordærvelige frugter og grøntsager. Det skriver Kommissionen i en pressemeddelelse.

”Pga. markedssituationen i kølvandet på de russiske restriktioner på import af landbrugsprodukter fra EU, indfører jeg fra og med i dag nødforanstaltninger for landbruget, som vil nedbringe det samlede udbud af en række frugt- og grøntsagsprodukter på det europæiske marked, hvis og når prispresset bliver for højt i de kommende måneder,” udtaler EU’s landbrugskommissær Dacian Ciolos i meddelelsen.

En lille milliard

De ekstraordinære foranstaltninger, som EU nu indfører, vil omfatte tilbagetrækning af varer, i særdeleshed i forbindelse med gratis uddeling, godtgørelse for udebleven høst og såkaldt grøn høst, skriver Kommissionen.

I alt har myndighederne afsat 125 mio. euro, hvilket svarer til mere end 930 mio. kroner, til initiativet.

Foranstaltningerne vil løbe frem til slutningen af november og har tilbagevirkende kraft fra d. 18. august. Dermed vil produkter, der trækkes tilbage fra markedet allerede fra i denne uge være omfattet af ordningen.

Ingen alternativer

De produkter som er omfattet af den nye EU-støtte er tomater, gulerødder, hvidkål, peberfrugter, blomkål, agurker og asier, svampe, æbler, pærer, røde bær, druer og kiwifrugter.

For alle disse produkter gælder det nemlig, at markedet er i sæson netop nu, hvilket betyder, at det ikke er muligt at opbevare dem, ligesom man ikke kan finde umiddelbare alternativer markeder til dem.

Kommisionen oplyser, at markedssituation for alle produkter, der er berørt af de russiske sanktioner, skal diskuteres yderligere af eksperter fra EU Parlamentet og de enkelte EU-lande på et møde i Bruxelles fredag i denne uge.

Det slås samtidig fast, at situationen følges yderst tæt, og at man ”ikke vil tøve med at yde omfattende støtte til andre sektorer, der er stærkt afhængige af eksport til Rusland”, hvis det bliver nødvendigt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også