Bornholmske slagteriarbejdere skal selv betale for at undgå Danish Crown-nedskæringer

Medarbejdere på Danish Crowns slagteri i Rønne sagde for snart fem år siden ja til selv at indbetale til et medarbejderselskab. Til gengæld fik de en femårig garanti mod lukning af deres arbejdsplads. Slagteriet er endnu ikke konkurrencedygtigt, og derfor forsøger Danish Crown at få aftalen forlænget. 

I 2014 indvilligede de ca. 200 medarbejdere på Danish Crowns slagteri i Rønne i, at indbetale 4,2 pct. af deres løn til et medarbejderselskab, der skulle sikre dem deres arbejdsplads frem til juni 2019.

Samtidig forpligtigede Danish Crown sig til at renovere slagteriet, hvilket har resulteret i, at koncernen har investeret 28 mio. kr. i Rønne.

Nu vil Danish Crown forlænge aftalen yderligere fem år, mod en garanti for, at der ingen nedskæringer vil være på slagteriet i op til otte år. Det fremgår af en pressemeddelelse fra koncernen.

"Vi er lykkedes med en del, siden aftalen faldt på plads, men vi har ikke nået vores fælles mål om at gøre slagteriet i Rønne konkurrencedygtigt, når vi sammenligner med vores øvrige slagterier i Danmark. Målet var at nedbringe de årlige omkostninger med 25 mio. kr., men vi er stadig 8-10 mio. kr. fra målet.  Derfor vil vi gerne forlænge aftalen med fem år og til gengæld forpligte os til at investere et markant tocifret millionbeløb i Rønne i de kommende år, og vi er desuden klar til at give en garanti mod nedskæringer i op til otte år," udtaler Per Laursen, produktionsdirektør i Danish Crown, i meddelelsen.

Danish Crowns tilbud om en forlængelse af aftalen blev præsenteret for medarbejderne på et møde onsdag.

De næste uger vil blive brugt på at undersøge mulighederne for at forlænge aftalen, der i sin tid blev indgået mellem Danish Crown og Dansk Industri på den ene side og medarbejderne og Fødevareforbundet NNF på den anden.

Striden handlede dengang om, at ledelsen skulle spare 25 mio. kr. i omkostninger på slagteriet. For at nå besparelsen ville ledelsen have at de ansatte til at gå otte pct. ned i løn.

Både kommune og bornholmske landmænd med i aftale

Det er ikke kun medarbejderne på slagteri i Rønne, der er afhængige af, at Danish Crown fortsat holder det åbent. Også de bornholmske landmænd har brug for slagteriet, hvorfor de i 2014 var en del af aftalen.

Dengang forpligtede landmændene sig til at levere 50.000 ekstra svin til slagtning om året fra 2016 og frem. Dertil var Bornholm Regionskommune en del af aftalen. Kommunen skulle arbejde for at sikre slagteriet lave forsyningsomkostninger.

"Landmændene på Bornholm har leveret mere, end de forpligtede sig til. I det regnskabsår, vi lukkede i fredags, kom de op på næsten 65.000 ekstra grise, og det er ganske enkelt imponerende. Transportomkostningerne er også faldet som følge af billigere færgebilletter, men omvendt så har vi ikke nået de mål, vi i fællesskab opstillede med Bornholms Regionskommune og medarbejderne. Derfor synes vi, det giver mening at forlænge aftalen," udtaler Per Laursen.

Danish Crown forventer at have en afklaring klar senest i starten af november.

Bornholm-slagteri et skridt nærmere redning

Opråb til Danish Crown: Stop jeres trusler

Danish Crown: Gå ned i løn eller vi lukker Bornholm 

Bornholmske producenter føler sig som gidsler  

Sass: Slagteri på Bornholm skal reddes 

”Ingen kan forstå, hvorfor vi skal lukkes” 

Slagteriforhandlinger fortsætter uden deadline 

Bornholmsk redningsplan på plads 

Borgmester: Solen brød frem i dag på Bornholm

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også