FødevareWatch

Danish Crown præsenterer ny aftale for medarbejdere i Rønne

Dansk Industri og Fødevareforbundet NNF er enige om en aftale, som medarbejderne på Danish Crown-slagteriet på Bornholm nu skal beslutte, om de vil bakke op om.

Foto: Katinka Hustad

Torsdag blev en et forslag til en ny aftale mellem Danish Crown og andelskoncernens slagteri i Rønne præsenteret for medarbejderne, oplyser Danish Crown i en pressemeddelelse.

I 2014 indvilligede de ca. 200 medarbejdere på Danish Crowns slagteri i Rønne i, at indbetale 4,2 pct. af deres løn til et medarbejderselskab, der skulle sikre dem deres arbejdsplads frem til juni 2019.

Danish Crown: Gå ned i løn eller vi lukker Bornholm

Samtidig forpligtigede Danish Crown sig til at renovere slagteriet, hvilket har resulteret i, at koncernen har investeret 28 mio. kr. i Rønne. Den aftale har været til genforhandling.

Bornholm-slagteri et skridt nærmere redning

Opråb til Danish Crown: Stop jeres trusler

Dansk Industri og Fødevareforbundet NNF er enige om en ny aftale, som medarbejderne på slagteriet nu skal beslutte, om de vil bakke op om. 

Den nye aftale sikrer slagterimedarbejdernes job de kommende seks år, og de har ligeledes fået garanti for, at produktionen i Rønne ikke rammes af nedskæringer i samme periode. Til gengæld skal de ansatte på slagteriet fortsætte med at indbetale 4,2 pct. af deres løn til et medarbejderselskab, hvor de som minimum vil få halvdelen af pengene tilbagebetalt, lyder det.

Samtidig bliver den fire dages arbejdsuge, der var en del af aftalen fra 2014, afskaffet.

"Vi har haft et rigtigt godt og konstruktivt forhandlingsforløb. Medarbejderne vil gerne sikre deres arbejdsplads, og Danish Crown vil gerne fortsætte udviklingen af vores mindste slagteri i Danmark. På det grundlag er vi blevet enige om en model, som i mine øjne er et kæmpe skridt fremad for både medarbejderne og Danish Crown," udtaler Per Laursen, produktionsdirektør i Danish Crown, i meddelelsen.   

Med aftalen forpligter Danish Crown sig til at fortsætte med at investere i slagteriet på Bornholm. I 2019 vil der blive investeret 25 mio. kr. i nyt udstyr til slagteriet, og der er i aftalen tilsagn om yderligere udvikling af virksomheden, fremgår det. 

Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF, er tilfreds med aftalen:

"Vi har haft en god dialog med vores medlemmer og deres repræsentanter på slagteriet gennem hele forløbet. På et stort medlemsmøde i oktober 2018 fik vi mandat til at prøve at lave en ny aftale, og det er lykkedes os at lande en ny og meget bedre aftale med et fælles mål om at fremtidssikre og udvikle  slagteriet i Rønne. Vi håber selvfølgelig på stor opbakning til den nye aftale," udtaler han i meddelelsen.

Dertil var den fire-dages arbejdsuge et vigtigt punkt på dagsordenen. Det fortæller Thomas L. W. Hansen, som er tillidsrepræsentant på Danish Crown i Rønne, i meddelelsen.

"Det har været altafgørende for os, at fire-dages arbejdsugen blev afskaffet, fordi kollegaerne bliver nedslidt. Derudover har fire-dages arbejdsugen haft store konsekvenser for kollegaernes privatliv. Når de arbejder ti timer om dagen, er det svært at have et privatliv med plads til sport og fritidsaktiviteter med børnene. Det har især været en udfordring for de enlige forældre," lyder det fra tillidsrepræsentanten. 

I dag slagtes der 70.000 flere svin på Bornholm, og det er flere end i  2014, hvilket gør det muligt for Danish Crown at imødekomme kravet.

"Vi har forståelse for, at de lange arbejdsdage på 10 timer slider på medarbejderne. Den udfordring har vi løst ved at lave en aftale, hvor vi imødekommer medarbejdernes ønske om at gå tilbage til en fem-dages arbejdsuge, mens de omvendt har sagt ja til en arbejdstidsaftale, der gør driften af slagteriet langt mere fleksibel. Det betyder, at vi kan yde både landmændene på Bornholm og Danish Crowns kunder en bedre service, så det er i mine øjne en god aftale for alle parter," siger Per Laursen i meddelelsen.      

Det nye forhandlingsresultat skal nu til afstemning blandt medarbejderne på slagteriet. De har frem til 11. april til at beslutte, om de vil bakke op om den nye aftale.   

Medarbejder tror ikke på lukning af Danish Crown-slagteri i Rønne - aftale eller ej

Tidligere ansatte i Danish Crown: Vi blev presset ind i bestemte fagforeninger 

Bornholmske producenter føler sig som gidsler  

Sass: Slagteri på Bornholm skal reddes 

”Ingen kan forstå, hvorfor vi skal lukkes” 

Slagteriforhandlinger fortsætter uden deadline 

Bornholmsk redningsplan på plads 

Borgmester: Solen brød frem i dag på Bornholm

Mere fra FødevareWatch

Bæredygtighed skal sikre fiskeforretningen 100 år frem

Milliardforretningen Nordic Seafood i Hirtshals følger indgroede principper om ansvarlighed fra de japanske ejere, men råber sjældent højt om det. På sigt vil indsatsen bære frugt, efterhånden som markedet efterspørger bæredygtige fisk og skaldyr, lyder det fra topchefen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier