FødevareWatch

Forskere opdager en ny grundsmag

Amerikanske forskere mener, at de har opdaget en sjette grundsmag, der fremover skal medtages sammen med de fem, man kender til på nuværende tidspunkt.

Foto: Colourbox

Hvis folk bliver bedt om at nævne de grundsmage, som vores smagsløg kan registrere, vil de fleste nok kunne nævne surt, sødt, salt og bittert. Men faktisk findes der en femte grundsmag i spektret, og nu mener amerikanske forskere, at vi skal føje endnu en til samlingen.

Det skriver Washington Post.

Den femte grundsmag hedder umami, hvilket er et japansk ord, der betyder noget i retning af ”dejlig smagfuldt”. Smagen findes blandt andet i kød, ost og sojasovs.

Men nu mener forskere fra det amerikanske Purdue University altså, at de har fundet beviser for, at vi kan registrere en sjette grundsmag – nemlig fedt. I et nyt studie har de ifølge avisen fundet frem til, at fedt spiller sammen med vores smagsløg på samme måde, som de fem andre smage gør.

”Fedt er højst sandsynlig en af grundsmagene. Jeg mener, at vi har ret klare beviser for det,” udtaler Richard Mattes, der er professor i ernæringsvidenskab og har stået i spidsen for studiet, til Washington Post.

Og ifølge forskeren rummer opdagelsen enorme muligheder for fødevareindustrien, da man med tiden vil kunne genskabe smagen af fedt og derved skabe fødevarer, som smager bedre eller måske endda indeholder mindre fedt.

”Vi kan isolere den (smagen, red.) og bruge den på samme måde, som vi bruger de andre grundsmage. Denne forståelse kan have enorme konsekvenser for fødevareindustrien,” siger Richard Mattes til avisen.

Forskerne har allerede døbt smagen oleogustus baseret på det latinske ord for olie (oleo) og det latinske ord for smag (gustus).

Der skal mere smag i grøntsagerne

Studerende forvandler 700 kilo svampe til unik smagsforstærker

Unge går uden om den varme kartoffel

Chr. Hansen står godt rustet til farveskift i USA

Pizza Hut fjerner kunstige farve- og smagsstoffer

Ny amerikansk aktør fjerner kunstige farve- og smagsstoffer

Mere fra FødevareWatch

Tilbud på takeaway skal få unge briter til at blive vaccineret

Den britiske regering har indgået flere partnerskaber med takeaway- og køretjenester såsom Uber, Bolt, Deliveroo og Pizza Pilgrims for at få rabatordning op at stå. Her kan unge briter få rabat på takeaway og taxature, hvis de siger ja til coronavaccine.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier