Forskere vil løse vinens gåde

En gruppe specialister med Chr. Hansen i en nøglerolle vil nu med et stort millionbeløb i ryggen søge dyb viden om vin. Resultatet kan få stor betydning for vinindustrien.

Ingredienskoncernen Chr. Hansen kommer til at spille en nøglerolle i et nyt projekt, hvor en række kloge hoveder inden for mikroorganismer jagter opfindelser, der kan få stor kommerciel betydning for vinindustrien.

Rammen for forskningen bliver et firårigt projekt, som har fået bevilliget 4 mio. euro, ca. 30 mio. kr., fra Marie Skodowska-Curie Actions European Training Network.

”Et internationalt samarbejde mellem forskere fra en bred vifte af universiteter, forskningsinstitutioner, vingårde og private firmaer i Danmark og udlandet vil beskrive det samfund af mikroorganismer, der er kernen af vinproduktionen. En bedre forståelse af vinens mikrosamfund vil kunne få stor betydning for selve vinproduktionen,” hedder det i en nyhedsbrev fra Aarhus Universitet, Institut for Miljøvidenskab

”Den globale vinindustri har en værdi på mere end 220 mia. euro på årsbasis. En broget og kompleks verden af mikroorganismer er involveret i vinproduktionen, men er dårligt kendt. En bedre forståelse af mikroorganismernes samfund og dets samspil vil derfor have stor betydning for vinindustrien,” siger lederen af projektet, professor Lars Hestbjerg Hansen fra Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet.

Partnerne og konsortiet omfatter universiteter og forskningsinstitutioner i Danmark, herunder Københavns Universitet og DTU, og udlandet, vingårde og ikke mindst Chr. Hansen, som har en plads i projektets hovedbestyrelse.

”Chr. Hansen er den store industripartner i denne bevilling og samtidig den eneste, der er specialiseret i løsninger inden for mikroorganismer. Vi håber, at et af resultaterne af dette studium bliver identifikationen af mikroorganismer med helt nye anvendelser inden for vinindustrien, som potentielt kan blive kommercialiserede i fremtiden,” siger Dr. Hentie Swiegers fra Chr. Hansens Wine Innovation afdeling.

De fleste af os mener nok, at vi ved en hel om viden; især at den kan smage pokkers godt, og at der er værd at holde øje med gode tilbud, da de dyreste ofte er en tand bedre. Og så ved vi, at druen er meget afgørende. For specialisterne er det hele dog noget mere komplekst:

”At fremstille en god vin er mere end blot at lade de rigtige druer gro i den mest velegnede jord under de mest gunstige klimatiske forhold. En usynlig hær af mikroorganismer hjælper processen lige fra vinstokken er plantet til vinen skænkes. En bred vifte af travle mikroorganismer, herunder bakterier, svampe og gær, spiller hovedrollerne i alle stadier af dyrkningen af druerne og vinfremstillingen,” skriver universitetet i nyhedsbrevet.

Heraf fremgår det også, at mikroorganismer har både positive og negative effekter.

”At få styr på, præcist hvilke bakterier, svampe herunder gærsvampe, og andre organismer, der indgår i de forskellige stadier, kan være med til at give vindyrkeren og -producenten videnskabelig indsigt, der kan hjælpe dem med at kontrollere processerne på den mest optimale måde,” hedder det.

Vinbutik har vokseværk på nettet

Danske bobler opnår ny hæder

Coop's vinmagasin fordobler oplaget

Populær dansk vin-app jagter ny kapital

"Verdens bedste rom" stormer frem

Ørnberg Vin kåret som årets vinbonde

Spiritusgigant får ny dansk direktør

Vinproducenter ramt af klimaforandringer

Laudrup har scoret et nyt millionoverskud

Europas vinhøst under pres

Philipson Wine løfter fortjenesten til rekordniveau

Hans Just: Norden er ét marked

Spiritusvirksomhed mærker dansk cocktail-tørst

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter