Eva Kjer: Mindre kemi i pizzabakkerne

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen indfører en vejledende grænseværdi, der skal begrænse brugen af fluorerede stoffer i bagepapir, madpapir og pizzabakker. Samtidig vil hun lægge pres på EU-Kommissionen.
Foto: Tine Hvolby
Foto: Tine Hvolby

I den tidligere regering var det de Radikales Ida Auken, der forsøgte at gå foran og få nedbragt brugen af fluorerede stoffer i emballage indeholdende fødevarer. Og nu er det så Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, der tager sagen videre, og fra i dag indføres en vejledende grænseværdi på området, hvor stofferne bliver brugt til at gøre pap og papir vand- og fedtafvisende.

Vejledningen skal bremse brugen af stofferne, indtil en fælles EU-løsning er på plads, skriver ministeriet i en meddelelse.

"Forbrugernes sikkerhed er det vigtigste, og der bør slet ikke være skadelige fluorstoffer i det papir og pap, som er i kontakt med vores mad. Jeg ser helst, at virksomhederne slet ikke anvender fluorerede stoffer i emballagen, og derfor laver jeg nu en vejledning med en grænseværdi så lav, at der reelt ikke kan anvendes fluorerede stoffer," udtaler Eva Kjer Hansen.

Eva Kjer lukker Dan Jørgensen-sekretariat

Tidligere i år fjernede Coop mikroovns-popcorn fra sine 1200 butikker, fordi en række forskere og myndigheder var bekymrede for de fluorerede stoffer, der anvendes i emballagen.

”Vi har arbejdet intenst med vores leverandører for at finde alternativer til fluor-stoffer i emballagen til mikroovns-popkorn – men hidtil desværre forgæves. Derfor har vi nu besluttet helt at stoppe salget af mikroovns-popkorn, indtil der kommer sikre alternativer på markedet,” sagde afdelingschef for kemi og nonfood i Coop, Malene Teller Blume, tilbage i maj.

Coop har udfaset stofferne fra bagepapir, muffinforme og andet madpapir, hvilket skulle betyde, at alt madpapir, der i dag sælges i Coops butikker, er fri for fluorerede stoffer. I sensommeren 2014 valgte Coop at indføre et forbud mod brugen af fluorerede stoffer i fødevareemballager i kædernes egne varemærker, som tæller Änglamark, Coop, X-tra, Dit Valg og Irmas.

Ny minister vil genåbne pantaftale

Ifølge miljø- og fødevareministeriet har Tyskland gode erfaring med en lignende vejledende grænseværdi, som ministeren nu indfører, og de fleste virksomheder benytter sig af grænseværdien ved produktionen af emballager af pap og papir. Mange virksomheder arbejder angiveligt allerede på at finde alternativer til stofferne.

Ifølge Eva Kjer Hansen er der brug for en fælleseuropæisk løsning, og hun vil have EU-Kommissionen til at sætte tempo på arbejdet.

"Vi skal løse problemet i fællesskab på EU-niveau, så det ikke kun er de danske virksomheder, der skal undgå at bruge fluorerede stoffer i fødevareemballagen. Jeg vil derfor tage kontakt til mine europæiske kolleger for at lægge pres på Kommissionen for en stramning af reguleringen af fluorerede stoffer i pap og papir på EU niveau," siger hun.

Den vejledende grænseværdi vil blive offentliggjort på Fødevarestyrelsens hjemmeside i dag, så virksomhederne kan benytte sig af den fremover.

Dansk Supermarked bakker op om politisk fokus på popcorn

Radikale vil forbyde skadelige kemikalier i mademballage

Flere virksomheder skal turde gøre som Coop

Coop trækker popcorn ud af 1200 butikker

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også