FødevareWatch

Coop trækker popcorn ud af 1200 butikker

Fremover bliver det sværere at finde hurtige popcorn til mikrobølgeovnen. Coop har valgt at trække poserne, som mistænkes for at indeholde hormonforstyrrende stoffer, ned fra hylderne i koncernens 1200 butikker.

Foto: Klaus Holsting

Coop har gennem de senere år arbejdet med at udfase de fluorerede stoffer, som indgår i en lang række fødevareemballager, og det kommer nu til at koste de hurtige popcorn til mikrobølgeovnene livet.

Det meddeler koncernen i en pressemeddelelse.

Coop fjerner nu mikroovns-popcorn fra sine 1200 butikker, fordi en række forskere og myndigheder har udtrykt deres bekymring for de fluorerede stoffer, der anvendes i emballagen. Senest har forskere fra Syddansk Universitet påvist en øget risiko for spontan abort blandt kvinder med højt fluorindhold i blodet, skriver koncernen.

”Vi har arbejdet intenst med vores leverandører for at finde alternativer til fluor-stoffer i emballagen til mikroovns-popkorn – men hidtil desværre forgæves. Derfor har vi nu besluttet helt at stoppe salget af mikroovns-popkorn, indtil der kommer sikre alternativer på markedet,” siger afdelingschef for kemi og nonfood i Coop, Malene Teller Blume. 

Coop har ifølge meddelelsen udfaset stofferne fra bagepapir, muffinforme og andet madpapir, hvilket skulle betyde, at alt madpapir, der i dag sælges i Coops butikker, er fri for fluorerede stoffer. I sensommeren 2014 valgte Coop at indføre et forbud mod brugen af fluorerede stoffer i fødevareemballager i kædernes egne varemærker, som tæller Änglamark, Coop, X-tra, Dit Valg og Irmas.    

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, der har viden om området udtaler i pressemeddelelsen:

“Vores forskning tyder på, at EU’s grænseværdier er alt for høje, men det tager lang tid at få dem sænket. Derfor synes jeg, at Coops frivillige initiativ er fremragende.”

Xenia Trier, der har en Ph.D. indenfor fluorerede stoffer fra DTU, og som har været med til at starte hele debatten om emnet, bakker op professorens udsagn:

”Det er virkeligt glædeligt, at Coop tager deres ansvar alvorligt, og gør en stor indsats for at efterspørge og lægge pres på leverandørerne, så vi får et udbud af forbrugerprodukter uden fluorerede stoffer,” siger hun ifølge Coop.

Coop Danmark har gennem mange år haft et forbud mod brugen af fluorerede stoffer i Nonfood, såsom sko, overtøj og regntøj.

Giftige stoffer i fast food-emballage

Kagekonges chipsproducent går frem for femte år i træk

Orkla øgede profitten i første kvartal

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier