Aftale mellem EU og Norge baner vej for dansk fiskeri

 EU og Norge er netop blevet enige om en kvoteaftale for 2015 - der er bl.a. flere torsk og rødspætter til de danske fiskere.
Foto: Mik Ekestad
Foto: Mik Ekestad

Stik imod forhandlingerne i fjor er det allerede nu lykkedes EU og Norge at blive enige om kvoterne på de fælles bestande, det vil primært sige i Nordsøen og Skagerrak.

Det oplyser Danmarks Fiskeriforening PO i en pressemeddelelse. Det betyder, at de danske fiskere allerede fra 1. januar 2015 kan fiske i norsk farvand. Aftalen skal nu godkendes af EU-landenes fiskeriministre. Det forventes at ske på ministerrådsmødet i Bruxelles den 15.-16. december 2014.

Fiskeribranchen og fiskeindustrien havde frygtet, at forhandlingerne skulle udvikle sig som forhandlingerne om kvoterne for 2014. Her trak det nemlig så meget ud, at man først den 12. marts 2014 blev enige om en aftale.

Forsinkelsen blev dengang i Fiskeri Tidende anslået til at koste de danske fiskere langt over 100 mio. kr., og også den danske fiskeindustri, der måtte sende folk hjem, anslog tab i den størrelsesorden. Fødevareminister Dan Jørgensen (S) kaldte dengang situationen helt uacceptabel.

Fiskeriforeningen mente, at man politisk spillede hasard med fiskernes eksistens – og fremhævede, at det var sket i tre ud af de seneste fem år.

"Vi har i år haft et mere ”normalt” forløb i forhandlingerne mellem EU og Norge, og det betyder, at de danske fiskere får adgang til norsk farvand fra kvoteårets start den 1. januar 2015. Det er også positivt, at fiskerne nu har en større klarhed over, hvilke fiskerimuligheder de har for det kommende år," siger Svend- Erik Andersen, der er formand for Danmarks Fiskeriforening PO.

Flere torsk

Aftalen for 2015 indebærer, at der for 2. år i træk sker en stigning i kvoterne for torsk i Nordsøen og Skagerrak med 5 pct.

"Det går fremad for torskebestanden i Nordsøen og Skagerrak. Det er meget positivt, og derfor er vi meget optaget af, at kvoterne afspejler de reelle fiskerimuligheder – ellers tvinges fiskerne til udsmid. En større stigning end de aftalte 5 pct. havde derfor været fuldt berettiget," siger formanden.

Aftalen indeholder desuden følgende, når det gælder spisefisk:

*Kuller-kvoten stiger med godt seks procent.

*Der må fiskes 15 pct. flere rejer i Skagerak.

*Kvoten for rødspætter i Nordsøen stiger med 15 procent, så kvoten kommer op på det højeste niveau nogensinde. For rødspætte i Skagerrak forbliver kvoten uændret.

*For sej og sild i Nordsøen sker der en reduktion på henholdsvis 15 pct. og 5 pct.

*For en række andre arter fastholdes fiskerimulighederne på samme niveau som for 2014.

"Vi havde gerne set, at kvoten for rødspætte i Skagerrak også blev forøget set i forhold til de faktiske fiskerimuligheder, men det vigtigste for os er, at vi nu kan komme videre med at få en forvaltningsplan for rødspættefiskeriet i Skagerrak på plads. Det er også noget, som dansk fiskeri længe har efterlyst med henblik på en MSC-certificering," påpeger Svend-Erik Andersen.

Industrifiskeriet

For industrifiskeriet medfører aftalen, at sildebifangstloftet i Nordsøen øges med 20 pct.

"Det er positivt, at man her følger den biologiske rådgivning, ikke mindst i lyset af, at vi står over for en kolossal udfordring i industrifiskeriet med indførelse af landingspåbuddet i fra 1. januar 2015. Vi havde også gerne set en lignende stigning i Skagerrak, men det viste sig desværre ikke muligt under forhandlingerne, og det skaber bekymring i forhold til det kommende landingspåbud," siger formand Svend-Erik Andersen.

Danske fiskere hiver milliarder op af Nordsøen

Ny aftale: Milliardbeløb på vej til bæredygtigt fiskeri

Fiskeriaftale giver håb for fyrede i fiskeindustrien

Familieejet fiskeselskab indgår aftale med Sticks'n'Sushi

Lave fiskepriser presser branche til nytænkning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter