FødevareWatch

Fiskeriaftale giver håb for fyrede i fiskeindustrien

Fiskeriaftalen mellem Norge og EU kan styrke fiskeindustriens økonomi, så fyrede danske ansatte forhåbentlig kan genansættes, mener forening.

Foto: Mik Ekestad

Det er en rigtig god nyhed, at danske fiskere igen kan fiske i norsk farvand. Onsdag eftermiddag indgik EU og Norge en aftale om fiskekvoterne for 2014, og dermed åbnes der igen op for fiskeri i de norske dele af Nordsøen og Skagerrak, og det er vigtigt for industriens økonomi, og fordi fyrede ansatte kan genansættes.

Sådan lyder meldingen fra Peter Bamberger, der er formand for Danish Seafood Association - den samlende forening af danske fiskeindustrier.

Danske fiskere kan igen fiske i Norge

"Fiskerne er gået glip af en stor indtægt, og eksportørerne i min forening er gået glip af de forretninger, som de har opbygget gennem mange år," siger formanden.

Pengene er tabt

Eksportørerne har ikke kunnet få de fisk, som de normalt skulle have haft, lyder forklaringen.

"De danske eksportører har i stedet set nordmændene dels tage over og dels levere til danske eksportører, hvor de ellers har kunnet købe af danske fiskere," siger Peter Bamberger.

"De danske fiskeeksportører køber selvfølgelig i Norge, men de køber helst fisk, der er fanget af danske fiskere. Og det er den omsætning, de er gået glip af, som samtidig er i 100 millioner kroner klassen."

Få flere nyheder om fødevarer - få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Formanden understreger, at en tabt omsætning på det niveau koster på bundlinjen, og at det er penge, som ikke kommer igen for den danske fiskeindustri.

60 mand mistede arbejdet

Med den indgåede aftale venter der formentlig også bedre tider for de personer i fiskeindustrien, som på det seneste er blevet fyret, lyder det fra formanden.

Hos virksomheden Hesselholt Fisk i Hanstholm har man eksempelvis tidligere måttet afskedige 60 ansatte på grund af manglende adgang til norsk farvand.

"Det er vores ønske, og det er også min tro, at de mennesker bliver genansat forhåbentlig så hurtigt som muligt, fordi det at få frisk fisk fra danske fiskere og kunne levere til Europa, det er noget, som kunderne har været vant til," siger Peter Bamberger.

Fiskeriaftalen er blevet indgået mellem EU og Norge og er først faldet på plads onsdag aften, selvom den efter planen skulle have været i hus inden nytår.

Fiskere kræver millioner fra EU og den danske regering

Fiskeindustrien lider under konflikt mellem Norge og EU

Advarsler preller af: Fiskere vil lukke for Norge

Mere fra FødevareWatch

Stor uenighed om omfanget af sexismesager i restaurationsverdenen

Flere restauranter er begyndt at få øjnene op for sexisme- og chikaneproblemer, men der er grundet få indberettede sager uenighed om, hvor stort problemet i virkeligheden er. ”Bare fordi, der ikke kører nogle sager, betyder det ikke, at der ikke er et problem,” siger talsperson fra 3F.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier