Danske fiskere kan igen fiske i Norge

EU og Norge indgår fiskeriaftale, oplyser Fødevareministeriet. Ministeren indkalder partier til en drøftelse. Fiskere kritiserer en anden aftale om makrelfiskeri.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF RITZAU & HENRIK TÜCHSEN

Danske fiskere kan igen fiske i norsk farvand, efter at EU og Norge er blevet enige om en ny kvoteaftale for 2014.

Det oplyser det danske fødevareministerium.

På den måde åbnes der atter for de vigtige fiskerier i de norske dele af Nordsøen og Skagerrak, lyder det fra fødevareministeriet.

"De danske fiskere har mistet vigtige indtjening i de sidste to måneder, så jeg er naturligvis meget glad for, at de nu kan komme på havet igen," siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) i meddelelsen.

Fødevareministeriet oplyser, at aftalen normalt skal være på plads inden nytår, men at forhandlingerne i år trak ud til trods for utallige danske forsøg på at påvirke forhandlingsparterne.

"Fra dansk side har vi de sidste tre måneder benyttet enhver lejlighed til at gøre både EU-Kommissionen og Norge opmærksomme på de store økonomiske konsekvenser, forløbet har haft for danske fiskere, "siger Dan Jørgensen og tilføjer:

"Jeg har personligt flere gange presset fiskerikommissær Maria Damanaki og fiskeriminister Elisabeth Aspaker til at få en aftale på plads."

Indkalder ordførerne

Sidste år var der også ved at gå hårdknude i forhandlingerne, der ligeledes trak ud. Dengang endte man dog med at få landet en aftale med de norske myndigheder, så danske fiskere alligevel fik adgang til norsk farvand.

"Jeg vil nu indkalde ordførerne fra de andre politiske partier, så vi kan drøfte, hvad vi fra dansk side kan gøre for ikke at havne i en lignende situation igen, for det har været et helt uacceptabelt situation for danske fiskere," siger Dan Jørgensen.

Ved siden af aftalen om danske fiskeres genoptagelse af arbejdet i Norge er der også indgået en femårig aftale mellem EU, Norge og Færøerne om fiskeri af makrel.

Fødevareministeriet venter, at det danske fiskeri kan genoptages fra natten mellem onsdag og torsdag.

Historisk  lavpunkt

Makrelfiskerne er ikke glade for aftalen. Danmarks Pelagiske Producentorganisation, der ifølge eget udsagn forener de største danske fiskefartøjer, som hovedsageligt fanger sild og makrel, skriver i en pressemeddelelse:

"Efter mere end fire års forhandlinger indgik EU, Norge, Færøerne en 5 årig aftale om fordelingen af makrel i Nordatlanten. Aftalen indebærer en reduktion i de danske fiskeres kvote på knap 20%, svarende til ca. 100 mio. kr. årligt. For EU’s samlede flåde indebærer aftalen et tab på ca. 2 mia. kr. årligt."

Esben Sverdrup-Jensen, Direktør i Danmarks Pelagiske Producentorganisation siger:

”Denne aftale markerer et historisk lavpunkt i EU's fiskeripolitik. Island og Færøerne har nu i 5 år, i strid med eksisterende internationale aftaler og uden videnskabeligt grundlag konsekvent og med fuldt overlæg forsøgt at udfiske makrelbestanden i deres egne farvande. Den grove uansvarlighed vælger EU i dag at belønne."

Fiskeindustrien lider under konflikt mellem Norge og EU

Fiskere kræver millioner fra EU og den danske regering 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også