Fiskere kræver millioner fra EU og den danske regering

En fiskeristrid mellem EU og Norge koster dyrt i det danske erhverv. Derfor appellerer fiskernes organisation nu om økonomisk hjælp.
Foto: JP
Foto: JP
JESPER OLESEN, jesper.olesen@jp.dk

Danske fiskere har tabt millioner de seneste måneder på en storpolitisk sag mellem Norge, EU og en række andre stater. Derfor kræver de nu økonomisk kompensation.

Kravet kommer efter et dramatisk forhandlingsspil mellem EU og Norge i weekenden. Parterne er sådan set – efter flere dages forhandlinger – enige om en ny fiskeriaftale, der vedrører fangsterne i fælles farvande.

Men Norge afviste alligevel i sidste øjeblik at underskrive aftalen med et krav om, at en tilsvarende for makrelfiskeriet i Nordatlanten også skal være klar. Netop det fiskeri er strandet i en stor, langvarig konflikt mellem Island, Færøerne samt en række andre kyststater – især EU og Norge.

"Danske fiskere holdes som gidsler i et storpolitisk spil, hvor vores fangster i Nordsøen og Skagerrak bruges. Det er helt urimeligt. Siden nytår har danske fartøjer manglet fangster for millioner," siger formand Svend-Erik Andersen, Danmarks Fiskeriforening.

Danske fiskere blev fra årsskiftet afskåret fra at hente fangster i den norske del af Nordsøen og Skagerrak.

Det har ud over manglende indtjening hos de danske fiskere ramt fiskefabrikker i bl.a. Hanstholm, Hirtshals og Skagen, som har manglet råvarer for at holde fart i produktionen.

Danmarks Fiskeriforening kræver nu en økonomisk kompensation fra EU og den danske regering for tabene.

"I Norge har regeringen allerede bebudet, at fartøjer får hjælp. Det samme skal ske her. Vi er blevet del af et helt urimeligt forløb, som parterne for længst burde have afklaret," siger Svend-Erik Andersen.

Minister siger nej

Det afvises dog af den danske regering, som ifølge fødevareminister Dan Jørgensen (S) ikke har planer om at udløse kompensation for de manglende fiskerimuligheder i den norske zone af farvandene.

"I stedet må vi se på, hvordan vi generelt forbedrer indtjeningsgrundlaget for fiskeriet. Når aftalen er i hus, uddeles de fulde kvoter, så fiskerne forhåbentlig kan genvinde nogle af de tabte muligheder," hedder det i en skriftlig kommentar fra Dan Jørgensen.

Trods sammenbruddet var forhandlere fra EU og Norge ifølge flere kilder søndag fortsat samlet i Edinburgh, Skotland, som var ramme om den seneste uges forhandlingsrunder. Dermed kan en aftale måske fortsat landes.

Fra dansk side vil fødevareministeren og regeringen fortsat lægge pres på både EU-Kommissionen og Norge for en løsning.

"Det vil vi blive ved med, så vi får danske kuttere på havet og forhåbentlig slipper for, at historien gentager sig til næste år," mener Dan Jørgensen.

Flere torsk fra Norge

Siden nytår er importen af fisk fra Norge ind i EU vokset meget hastigt – i takt med at især de danske landinger fra Nordsøen er faldet.

Norges Sjømatråd oplyser, at eksportværdien af fersk torsk, hvor EU aftager stort set hele mængden, voksede med 86 pct. alene i februar.

Fiskeopdræt skal give flere kroner i eksportkassen

Bryggerier: Afgiftsnedsættelse virker

Landmænd straffes for at ekspandere 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også