FødevareWatch

Advarsler preller af: Fiskere vil lukke for Norge

Selvom fiskeindustrien frygter, at et europæisk importstop af norske fisk vil gå hårdt ud over virksomhederne, viger fiskerne ikke: Norge skal presses til at skrive under på en fiskeaftale med EU.

Foto: Colourbox

Fiskeindustrien har ellers advaret mod handelsrestriktioner, da import af norsk fisk ifølge brancheforeningen Danish Seafood Association er livsvigtig for danske virksomheder. Men det er på tide at sætte hårdt mod hårdt, mener fiskernes brancheorganisation, Danmarks Fiskeriforening.

”Det kort, EU har på hånden, det er jo markedet. Den fri adgang for norsk fisk på markedet. Og det kort bør man spille over for Norge, så derfor siger vi stop import af norsk fisk, indtil Norge har underskrevet aftalen,” siger formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen til FødevareWatch.

Er du ikke bange for at optrappe konflikten med handelsrestriktioner?

”Det ved jeg ikke. Årsagen til konflikten er jo, at man ikke er kommet på plads med en aftale om makrel, og det har man jo forhandlet om i flere år. Det kan jo være, man bliver enige i dag, det ved jeg jo ikke noget om. Men man har forhandlet i flere år og kan ikke blive enige eller vil åbenbart ikke blive enige. Så vi er nervøse for at blive gidsler i endnu længere tid, end vi har været,” siger han.

Få flere nyheder om fødevarer - få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Kan ikke vente længere

Stridens omdrejningspunkt er den årlige fiskeriaftale om fiskeri i fælles farvande i Nordsøen. Aftalen ligger sådan set klar, men Norge vil ikke underskrive den, før der også er lavet en aftale for makrelfiskeriet i Nordsøen. De forhandlinger har længe været strandet mellem blandt andet Island, Færøerne, EU og Norge, og de danske fiskere er ved at blive utålmodige.

”De fiskere, der ikke har kunnet tjene en ugeløn nu i 2,5 måned, de kan jo ikke bare sidde og blive ved med at vente på, at man måske i et storpolitisk spil kan komme til enighed om nogle ting, der ligger langt uden for den indflydelse, en fisker har,” siger Svend-Erik Andersen.

Danish Seafood advarer om, at det vil have konsekvenser for fiskeindustrien, hvis man lukker for norsk import. Er det en bekymring, man bør tage hensyn til?

”Som situationen er nu, så bør man spille de kort, man har på hånden. Det er det, Norge gør ved at nægte at underskrive aftalen og nægte at give adgang til deres farvand.”

Men som fisker er man vel også afhængig af, at man kan afsætte sine fisk til en industri, der har det godt. Risikerer fiskerne ikke at skære den gren over, de selv sidder på, ved at afskære industrien fra at importere fisk fra Norge?

”Det ved jeg ikke. Altså, forbrugerne skal vel have fisk, og hvis der bliver stoppet for den norske import af fisk, så vil man jo være nødsaget til at købe andre fisk. Sådan er det.”

I eftermiddag skal fødevareminister Dan Jørgensen (S) til en forespørgselsdebat i Folketinget med Danmarks Fiskeriforening om situationen i Nordsøen.

Fiskeindustrien lider under konflikt mellem Norge og EU 

Minister til fiskerne: Klap lige hesten

Fiskere kræver millioner fra EU og den danske regering 

Mere fra FødevareWatch

Kraftig inflation kan bremse Stryhns Gruppens gode takter

Det friske regnskab for 2021 fra Stryhns Gruppen viser minimal slinger i valsen i et år, der har været præget af svært tilgængelige råvarer og prisstigninger. Flere udfordringer står dog i kø, så de samme økonomiske resultater bliver svære at nå i 2022, siger topchef.

Topskifte i Carlsberg kan sætte en prop i større planer

Heine Dalsgaards farvel som finansdirektør udfordrer stabiliteten i toppen af en virksomhed af Carlsbergs størrelse. Derfor burde eventuelle forestående planer om et snarligt skifte på topposten være sat på standby, mener to headhuntere.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier