FødevareWatch

Ny aftale: Milliardbeløb på vej til bæredygtigt fiskeri

En ny politisk aftale skal hjælpe de danske fiskere med at omstille sig til EU’s udsmidningsforbud, der træder i kraft efter nytår. "Danmark har brug for mere liv på havnene," siger fødevareminister.

Foto: /ritzau/Joachim Adrian

Et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale, der afsætter 1,3 mia. kr. til at fremme udviklingen af bæredygtigt fiskeri.

Pengene skal blandt andet gå til investeringer i udstyr, der skåner miljøet, og til at støtte nye former for forædling og afsætning, og formålet med aftalen er at hjælpe fiskerne med at omstille sig til den nye virkelighed efter nytår, hvor EU’s udsmidningsforbud træder i kraft.

Forbuddet betyder, at fiskerne skal tage hele fangsten med i land, og derfor er der brug for nytænkning, hvis fiskerne fremover skal have det maksimale ud af de fisk, der tidligere blev smidt over bord.

Danmark har brug for mere liv på havnene og flere bæredygtige fisk i nettet"

Fødevareminister Dan Jørgensen (S)
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) glæder sig over aftalen, der gælder for perioden 2014-2017.

”Danmark har brug for mere liv på havnene og flere bæredygtige fisk i nettet. Derfor er jeg meget tilfreds med, at det er lykkedes at lande en bred aftale i milliardklassen, der både hjælper fiskerne og vores miljø,” siger han og peger på, at vækst skal gå hånd i hånd med bæredygtighed.

”Udsmidsforbuddet er et syvmileskridt mod en mere bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer. Derfor sætter vi turbo på udviklingen af bedre redskaber, så fiskerne kan målrette deres fiskeri," siger han og fortsætter:

”Derudover sætter vi også penge af til bl.a. at øge værdien af fiskernes fangster og til at åbne afsætningsmuligheder, så vores fiskere kan få noget mere for deres varer.”

Aftalen er vedtaget af regeringen, Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti, De Konservative og Venstre, og pengene kommer primært fra EU's Hav- og Fiskerifond.

EU's udsmidningsforbud træder i kraft d. 1. januar 2015 og vil blive indfaset gradvist frem mod 2019, hvor det er planen, at alle fangster skal  med i land.

3.000 ton ørreder skal skabe bornholmske arbejdspladser

Dansk Akvakultur: Kvælstof kaster skygge over vækstplan

NGO: Derfor er fiskene ikke bæredygtige

 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier