FødevareWatch

Mel-orme kan blive en værdifuld landbrugsvarer

Om tre-fem år vil vi helt sikkert have en rentabel ormeprotein-produktion i Danmark, mener biolog fra Teknologisk Institut.

EU-Kommissionen er ved at se nærmere på, hvilke insekter, der egner sig til fødevarer og dyrefoder. | Foto: /ritzau/Katinka Hustad

Mel-orme er proppede med proteiner, og det kan komme de danske fjerkræs opdrættere til gavn.

Det mener Teknologisk Institut i hvert fald, skriver dr.dk.

Få adgang til alle FødevareWatch-nyheder i 30 dage - HER!

"Om tre-fem år vil vi helt sikkert have kommerciel insekt-produktion i det danske landbrug," udtaler biolog Lars-Henrik Lau Heckmann fra Teknologisk Institut.

Tømreren Kenneth Møller fra Tøving på Mors er hoppet med på bølgen. Han vil lave hønsefoder ud af de proteinholdige små fyre til økologiske fjerkræsavlere. Han håber på at kunne gøre de melormene til en rentabel sidegeshæft.

I Holland og Belgien sælges insekter allerede til fødevarer. Men det er endnu ikke lovligt i andre EU-lande, ligesom det også er forbudt at bruge insekter til husdyrsbrug.

Orme, biller og andet godt

EU-Kommissionen er lige nu i gang med at se nærmere på, hvilke typer insekter der kan godkendes som føde til EU's 500 millioner forbrugere. Det er alt fra græshopper til biller, som kommisionen arbejder på at lovliggøre som enten fødevarer til mennesker eller foder til for eksempel fjerkræ og fisk.

Igennem længere tid har flere store insektproducenter lobbyet i Bruxelles for at få EU-Kommissionen til at se på reglerne for brug af insekter i fødevarer og husdyrfoder. De argumenterer blandt andet for, at insekterne er god gavnlig kilde til protein og klimavenlige at producere, selv i store mængder.

EU skal vælge mellem orme og biller som måltid

Kan larveburgere blive det næste madhit?

Detailhandel kaster sig over larver og buffaloorme

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier