FødevareWatch

Lobbyister kæmper for insekter i Bruxelles

Den nye organisation IPIFF har åbnet lobbykontor i Bruxelles. Hovedformålet er at arbejde for mere fleksible regler for brug af insekter i fødevarer og husdyrfoder.

I Bruxelles gik store insektproducenter for godt et halvt år siden sammen om et lobbykontor, der vil arbejde med at gøre EU-reglerne vedrørende brug af insekter i fødevarer og husdyrfoder mere fleksible. Ifølge brancheorganisationen er blandt andet melorme, græshopper og fårekyllinger en klimavenlig proteinkilde og et godt alternativ til sojabønner, der kritiseres for at have store negative miljøkonsekvenser.

Det skriver Altinget.dk.

I første omgang vil insektlobbyen kigge på den del af EU-regelværket, som kontrollerer, hvad der må være i hudsyrfoder, da det er her, producenterne ser de største muligheder.

”Vores hovedformål er at forsøge at overbevise EU-lovgiverne om behovet for at ændre særligt lovgivningen omkring dyrefoder. I dag er insektprodukter eller afledte produkter i særlige tilfælde tilladt i kæledyrsfoder, men på nær nogle enkelte særtilfælde, så er det ikke tilladt i foder til husdyr, og det er der, det største udviklingspotentiale ligger for vores medlemmer,” siger Christophe Derrien, lobbyist i IPIFF, til nyhedsportalen.

Få adgang til alle FødevareWatch-nyheder i 30 dage - HER!

I denne uge diskuterede EU’s fødevaresikkerhedsmyndighed, EFSA, sin videnskabelige anbefaling for sikker produktion og brug af insekter i mad og foder. Resultatet bliver først offentliggjort om et par uger.

Irma droppede salget af insekter

I marts skrev vi her på FødevareWatch, at Irma blev nødt til at trække sit salg af insekter tilbage blot et døgn efter lanceringen. Insekterne var importeret fra Belgien, men da der endnu ikke findes retningslinjer for handel med insekter til fødevarebrug, er det heller ikke muligt at godkende dem til handel i dagligvarehandlen.

"Vi fandt ud af, at der var usikkerhed om varenes godkendelse, og så blev de efter en dag trukket ud af butikken igen. Vi ønskede ikke at bruge mere tid på varerne, der kun var i en enkelt butik, og derfor hentede leverandøren igen produkterne," sagde informationsdirektør Jens Juul til FødevareWatch.

Ifølge Politiken var Salling Super i Aarhus også på vej med lignende produkter, og fødevarehandelsfirmaet Kalu A/S kunne tilbage i marts berette om interesse fra flere supermarkeder. 

Irma må droppe salg af insekter

Iværksætter satser på proteinbarer med fårekyllinger

Detailhandel kaster sig over larver og buffaloorme

Nordic Food Lab bag ny gin med myrer

Mere fra FødevareWatch

Højere omkostninger rammer Danish Crown på indtjeningen i halvåret

Halvårsregnskabet for kødkoncernen viser fremgang på toplinjen, mens indtjeningen falder som følge af dyrere energi, transport og emballage. Salgsfokus er rettet på omstilling væk fra Kina og mere afsætning i Europa og markeder som USA og Japan. Fokus på flere plantebaserede produkter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier