Tror Tesco-toppen overhovedet på turnaround?

Bestyrelsen og direktionen i britiske Tesco ejer forsvindende få aktier i detailkoncernen, og det får interessegrupper til at stille spørgsmålstegn ved deres dedikation.
Topchef Dave Lewis har ikke købt aktier i det selskab han selv styrer, skriver The Guardian. | Foto: Tesco/PR
Topchef Dave Lewis har ikke købt aktier i det selskab han selv styrer, skriver The Guardian. | Foto: Tesco/PR

Siden den britiske detailkæmpe Tesco blev indhyllet i en større regnskabsskandale sidste år, har man stort set udskiftet hele bestyrelsen og direktionen og indledt en proces for at få vendt den synkende skude. Men nu stilles der spørgsmålstegn ved, hvor dedikerede de nye folk egentlig er til selskabets turnaround-planer.

Det skriver The Guardian.

Hverken bestyrelse eller direktion har nemlig hidtil gjort holdning til handling ved selv at købe aktier i koncernen og dermed vise, at de tror på projektet.

Bestyrelsen som helhed ejer aktier for blot 350.000 britiske pund, svarende til 0,0022 pct. af alle aktier i supermarkedskæden, og adm. direktør Dave Lewis og finansdirektør Alan Stewart har ifølge avisen slet ikke købt nogen aktier.

Ifølge flere corporate governance-grupper viser det, at Tesco-toppen ikke er gået helhjertet ind i projektet, skriver The Guardian.

”Hvilket signal sender det til markedet, hvis direktører og bestyrelsesmedlemmer ikke er klar til at investere deres egen kapital, men investorer forventes at skulle risikere alt?” lyder det retorisk spørgende fra Sarah Wilson, der er adm. direktør for corporate governance-gruppen Manifest.

Det har da også været så som så med at få vendt skuden for den nye topchef. Og siden Dave Lewis overtog roret, har Tesco set sin aktiepris falde betydeligt og sin kreditrating skåret, ligesom man i april aflagde sit værste årsregnskab nogensinde.

Det skal dog retfærdigvis siges, at detailkæden i første kvartal af indeværende år kunne registrere et fald i omsætning, som procentvis var noget mindre end i de foregående fire kvartaler.

Tesco leverer værste regnskab nogensinde

Tesco sluttede skidt uge i skrotbunken

Tesco bremser omsætningsfaldet

Tesco oplyser til The Guardian, at man har en politik om, at topchefen skal have en aktiebeholdning med en værdi, der er fire gange hans grundløn på 1,25 mio. pund, mens finansdirektøren skal eje tre gange sin grundløn på 750.000 pund.

De to direktører har dog fem år fra deres ansættelse til at oparbejde denne beholdning, som også må tælle aktier, de har fået som en del af deres aflønning. Samtidig kan bestyrelsens begrænsede aktieopkøb forklares med, at blot to medlemmer har siddet i bestyrelsen siden før 2014.

Medie: Tesco tygger på frasalg i Europa

Tesco sælger koreansk enhed for milliarder

Tescos ansatte kan få salgsbonus

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også