Kan ost beskytte mod diabetes?

Et nyt klinisk studie viser, at mættet fedt fra mejeriprodukter muligvis kan beskytte mod type 2 diabetes.
Foto: POLFOTO
Foto: POLFOTO

Vi får tudet ørerne fulde med, at vi skal passe på hvad vi spiser. Rødt kød, hvidt brød og ost skal indtages i meget moderate mængder, påpeger flere kosteksperter. Mådehold og omtanke på kostfronten er ikke mindst et ’must’ for det stadigt stigende antal af befolkningen, som lider af type 2 diabetes - og for de, som er i risiko for at udvikle sygdommen.

Men nu kaster et britisk studie nyt lys over ét af de mere eller mindre almenkendte kostråd, som dominerer billedet nu om dage.

Forskere fra Cambridge University og det britiske Research Medical Council har således fundet frem til, at de mættede fedtsyrer fra mejeriprodukter slet ikke er så sundhedsskadelige som tidligere troet - faktisk kan de hjælpe til med at beskytte mod type 2 diabetes. Det skriver avisen The Telegraph.

Forskel på fedtstoffer

Forskerne undersøgte 340.000 mennesker fra 8 forskellige lande, hvoraf lidt over 12.000 havde diabetes. Man kiggede på personernes kostvaner for at se, om der var en sammenhæng mellem indtagelsen af mættet fedt og udviklingen af type 2 diabetes.

Rødt kød, stegt mad, alkohol og kulhydrater var alle ting, der havde en indvirkning på risikoen for at få diabetes, opdagede forskerne, men mejeriprodukterne så nærmere ud til at beskytte mod sygdommen.

Mættede fedtsyrer findes typisk i mejeriprodukter og rødt kød. Fedtstofferne er tidligere blevet kædet sammen med forhøjet kolesterol og hjerteproblemer, ligesom der også tidligere har været indikationer på, at de øger risikoen for type 2 diabetes.

Men der er stor forskel på de forskellige typer af mættede fedtsyrer, og det britiske studier viser altså, at de fedtstoffer, der findes i mejeriprodukter, muligvis kan hjælpe mod diabetes.

Skal tages med et gran salt

”Da det er verdens største kliniske studie af sin slags, kan vi have stor tiltro til disse resultater, som hjælper os med bedre at forstå forholdet mellem mættede fedtsyrer of risikoen for at udvikle diabetes,” siger diabetes-professoren Nick Wareham til den britiske avis.

Sundhedseksperter advarer dog mod at drage forhastede konklusioner på baggrund af studieresultaterne, og en enkelt påpeger overfor avisen, at den nedsætte diabetesrisiko meget vel kan skyldes personernes samlede kostvaner, som kan involvere andre faktorer, der beskytter mod diabetes.

EU-projekt skal bekæmpe hjernesygdom med solbær

Museforsøg: Kan glutenfri diæt mindske risiko for diabetes?

Det slemme sukker

Mørk chokolade gavner hjertet

Studie: Kalkholdig kost forebygger fedme

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter