FødevareWatch

Museforsøg: Kan glutenfri diæt mindske risiko for diabetes?

Forsøg med mus giver forskere håb om, at en glutenfri diæt hos gravide kvinder kan mindske risikoen for, at børnene får type 1-diabetes.

Foto: Jon Elswick

En glutenfri diæt kan muligvis mindske risikoen for, at ens børn får type 1-diabetes.

Nye forsøg med mus viser, at der måske er en sammenhæng mellem raske unger og en glutenfri musemor. Erfaringerne kan måske overføres til mennesker, viser indledende forsøg af forskere ved Københavns Universitet.

”Indledende forsøg tyder på, at en glutenfri diæt hos mennesker har en positiv effekt på børn med ny-diagnosticeret type 1-diabetes. Vi håber derfor på, at en glutenfri diæt under graviditet og amning vil være nok til at beskytte høj-risiko børn imod senere udvikling af diabetes," siger Camilla Hartmann Friis Hansen, adjunkt ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, i en pressemeddelelse.

Musestudiet er blevet publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Diabetes.

Ingen beviser endnu

Museforsøgene kan ikke automatisk overføres til mennesker, men der er alligevel optimisme at spore hos Axel Kornerup Hansen, der er professor ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi.

”Det giver mening at sætte tidligt ind, da type 1-diabetes grundlægges først i livet. Vi ved også fra eksisterende forsøg, at glutenfri diæt har en gunstig effekt på type 1-diabetes,” udtaler han i pressemeddelelsen.

I forsøget blev sammensætningen af bakterier i musenes tarme ændret som følge af diæten. Det gjaldt både for moderen og ungerne. Da tarmfloraen er en vigtig del af udviklingen af immunsystemet og udviklingen af type 1-diabetes, tyder studiet på, at der er bestemte bakterier i tarmen, som påvirker den beskyttende effekt af den glutenfri diæt.

Der er dog ikke bevis for hverken effekt eller bivirkninger hos mennesker.   

”Vi har ikke haft mulighed for at sætte gang i et større klinisk forsøg, som kan bekræfte vores hypotese om den glutenfri diæt,” siger Karsten Buschard, der overlæge ved Bartholin Instituttet, Rigshospitalet, og medforfatter på artiklen, i pressemeddelelsen.

Adjunkten Camilla Hartmann Friis Hansen håber, det bliver muligt at arbejde videre med resultatet.

”Hvis vi finder ud af, hvordan gluten eller visse tarmbakterier modificerer immunsystemet og beta-celle fysiologien, kan det bruges til fremtidig udvikling af behandling,” udtaler hun.

Global kornproduktion nedjusteres

Genmodificering kan fjerne gluten fra hvede

Glutenfri fødevarer i voldsom vækst

Mere fra FødevareWatch

Chokoladekoncern undskylder til Kina

Chokoladekoncernen Mars har været ude med en officiel undskyld til Kina, hvor den bl.a. understreger, at Mars ”respekterer Kinas nationale suverænitet”. Det sker, efter koncernen har refereret til Taiwan i en reklamekampagne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier