Fælles baltisk front mod svinepest

Afrikansk svinepest hærger fortsat Østeuropa, men nu går de baltiske lande og Polen sammen om at bekæmpe sygdommen. Samtidig er en anden frygtet svinevirus, PEDv, på retræte i Nordamerika.

I løbet af de seneste måneder har flere svinekødmarkeder i både Europa og resten af verden været hårdt ramt af diverse smitsomme sygdomme, men en række tiltag skal nu få bugt med problemerne og et enkelt sted ser det allerede ud til at have givet pote. Det fremgår af Landbrug & Fødevarers ugentlig markedsopdatering, Markedsnyt for Svinekød.

I den forgange uge spredte den såkaldte afrikanske svinepest, African Swine Fever, sig til enkelte besætninger i Polen og Litauen og kom også indirekte ’tæt’ på Danmark, idet at investeringsselskabet Idavang ejer det svinelandbrug i Litauen, som blev ramt af virussen.

Frygtet svinepest rammer dansk producent

Samtidig har der tidligere af flere omgang været mistanke om svinepest hos Danish Crown - beskyldninger som dog har vist sig ikke at have noget på sig.

Svinepest-alarm er afblæst

Ifølge dyrlæge og afdelingschef i SPF, Sundhed & Diagnostik ved Landbrug & Fødevarer, Bent Nielsen, er vi dog ikke i umiddelbar fare for at blive berørt af afrikansk svinepest herhjemme.

"Polen er et meget stort land, og det vil sige, at der er meget langt fra den grænseregion, hvor der i øjeblikket er konstateret tilfælde af den afrikanske svinepest, til Danmarks grænser. Derudover er man fra EU's side meget opmærksom på at bremse udbredelsen af den smitsomme sygdom," sagde han til FødevareWatch i sidste ugen ovenpå nyheden om det seneste spredning af virussen.

Få overblikket over den afrikanske svinepest her

Fælles front

Og nu gør en række af de berørte lande sit til at smitten ikke skal sprede sig ud af Østeuropa. L&F skriver således i opdateringen, at de baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, går sammen med Polen i en ny fælles front mod svinepesten.

Landbrugsministrene fra de fire lande Estland, Letland, Litauen og Polen har på et fællesmøde besluttet, at deres landes myndigheder skal arbejde tættere sammen om bekæmpelse af nye udbrud af afrikansk svinepest i regionen, fremgår det af meddelelsen.

De fire landes landbrugsministrer har besluttet at søge om støtte til projektet fra EU. På nuværende tidspunkt bliver 50 pct. af udgifterne i forbindelse med udbrud af afrikansk svinepest dækket af EU, men man håber fra de fire lande, at EU fremadrettet vil dække alle udgifter, tilføjer L&F.

”Vi er nødt til at reagere hurtigt og udvikle en solid fælles plan for at komme dette problem til livs. Den nye gruppe (som skal bekæmpe problemet, red.) skal styres af embedsmænd fra alle fire landbrugsministerier. Den vil inkludere fødevare- og veterinærspecialister fra de fire lande,” sagde Letlands landbrugsminister, Janis Duklavs, ifølge Global Meat News på en pressekonference i Vilnius i sidste uge.

PEDv på retræte

Mens Europa altså slås med den afrikanske svinepest, så har man i Nordamerika igennem adskillige måneder haft sit hyr med en anden virus, den såkaldte porcine epidemic diarrhoea virus (PEDv), der har taget livet af omkring 8 mio. svin i USA alene.

Men her er der langt om længe bedring i sigte. Officielle tal fra de amerikanske myndigheder viser, at antallet af nye smittetilfælde for fjerde uge i træk er under 100. Siden starten af året og frem til starten af maj har antallet ellers ligget mellem 100-300, og enkelte uger over 300 nye tilfælde om ugen.

Og i Canada ser man ifølge L&F gode muligheder for at udryde sygdommen i landet eller holde antallet af smittetilfælde nede på et minimum. Det skyldes ifølge de canadiske veterinærmyndigheder bedre biosikkerhed og øget fokus på at isolere og forebygge nye tilfælde.

Man registrerede godt nok et nyt tilfælde af PEDv i delstaten Ontario i sidste uge, men det var ifølge opdateringen det første i mere end en måned.

Også i Europa har man fokus på PEDv og gør sit til at sygdommen ikke skal sprede sig til vores verdensdel.

Flere veterinær-laboratorier i Europa vil således gå sammen om at bekæmpe PEDv. Målet med samarbejdet er fremadrettet at blive bedre til at kunne diagnosticere sygdommen, for dermed at kunne være på forkant med konstatering af nye udbrud, skriver L&F med henvisning til en historie fra Agra Europe.

USA har vaccine klar mod svinevirus

EU vil teste amerikanske svin for dræbervirus

Amerikanske svineproblemer kan aftage i år

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter