Amerikanske svineproblemer kan aftage i år

Den smitsomme og dødbringende svinevirus, PEDv, der har slået mange millioner svin ihjel i Nordamerika, kan være på vej til at aftage i USA, siger verdensorganisationen for dyresundhed. Til gengæld er virussen ved at gøre sit indtog i nabolandet Mexico.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Den dødbringende og yderst smitsomme svinevirus Porcine Epidemic Diarrhoea virus, PEDv, har hærget i de nordamerikanske lande i de seneste måneder. Virussen har dræbt over 7 millioner svin alene i USA og sendt priserne på svinekød på himmelflugt.

Men ifølge verdensorganisationen for dyresundhed (OIE) vil problemerne i USA dø ud i slutningen af indeværende år i takt med, at man får identificeret grundene til spredningen af virussen. Det skriver Reuters.

”Jeg er fortrøstningsfuld. Som med alle andre sygdomme, så ved vi, hvordan vi skal stoppe den, ligeså snart vi har identificeret årsagerne ordentligt,” siger direktør for OIE, Bernard Vallat, til Reuters.

Ifølge direktøren skyldes spredningen af PEDv sandsynligvis primært manglende hygiejne, især rengøring af de lastbiler, man transporterer svinene i. Men han nævner også dyrefoder som en væsentlig smittekilde. Netop blodbaseret dyrefoder er tidligere blevet set som den store synder i forbindelse med virussen.

Direktøren forklarer, at den første bølge af virussen primært har ramt såkaldt ’sygdomsnaive’ dyr, dvs. svin, som ikke tidligere har været udsat for smitten og derfor ikke har udviklet antistof mod den.

”Jeg forventer, at den aftager inden udgangen af indeværende år,” siger Bernard Vallat til Reuters.

Mexicanske problemer

Men mens det altså begynder at lysne i USA, som har været hårdest ramt af virussen, så er PEDv ved at gøre sit indtog i det sydlige naboland, Mexico.

Ifølge Reuters har de mexicanske landbrugsmyndigheder opdaget virussen i 17 ud af de 19 mexicanske stater, man har foretaget prøver i mellem august 2013 og maj 2014. Mexico indførte i juni 2013 et forbud mod import af amerikanske svin, men virussen ser altså ud til at have fået tag i det nordamerikanske land alligevel.

De mexicanske myndigheder har i alt opdaget virussen i 770 døde grise i landet.

Rabobank: Svineproduktion vil lide i flere år

Frankrig forbyder svin fra Nordamerika og Japan

Europa ignorerer trussel fra amerikansk svinevirus

USA ruster sig til kamp mod svinevirus

Læs artiklen fra Reuters om USA-situatione her eller dækningen af de mexicanske problemer her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også