FødevareWatch

Frankrig forbyder svin fra Nordamerika og Japan

En smitsom og dødelig virus, der har dræbt millioner af svin i Nordamerika og Japan, får nu konsekvenser for landenes eksport af svin og svinekød til Frankrig. Tyskland og Danmark ser afventende til.

Foto: Colourbox

Frankrig vil forbyde import af levende svin, svinekødsbaserede produkter og svinesæd fra USA, Canada, Mexico og Japan på grund af en frygtet virus, som har kostet millioner af svin livet i de pågældende lande. Det skriver Reuters.

Så sent som i sidste uge forklarede flere eksperter ellers overfor Reuters, at Europa sad truslen om den dødelige svinevirus Porcine Epidemic Diarrhea Virus (PEDV) overhørig, men nu ser den franske regering altså ud til at være klar til at handle.

Europa ignorerer trussel fra amerikansk svinevirus

”Den her sygdom bekymrer os, fordi de økonomiske konsekvenser vil være dramatiske, hvis den rammer vores gårde i Europa og især i Frankrig. Når du kigger på tallene, er der grund til bekymring. Der er meget få sygdomme, som har så stor en dødelighedsrate på sådan et omfattende niveau,” forklarer Jean-Luc Angot fra det franske landbrugsministerium til Reuters.

Mens virussen er dødelig for svinene, er der ingen fare for mennesker, som spiser svinekødet. Importforbuddet dækker derfor heller ikke svinekød til indtagelse for mennesker, men vil primært ramme dyrefoder, som også menes at være kilden til, at smitten har spredt sig i Asien og Nordamerika.

Danmark og Tyskland afventer

Frankrig er det første land i EU, der skrider til handling i forbindelse med svinevirussen, men Jean-Luc Angot siger til Reuters, at forbuddet kun er midlertidigt, indtil der kommer en fælleseuropæisk beslutning i sagen.

EU Kommissionen skal diskutere truslen fra svinevirussen på et møde med eksperter fra de enkelte medlemslande tirsdag d. 6. maj.

Mens Frankrig er trådt til handling, venter man og ser tiden an i både Danmark og Tyskland. I Tyskland vil man afvente resultaterne af EU-mødet, mens man herhjemme vil give de amerikanske myndigheder muligheden for at svare på spørgsmål, som EU Kommissionen har søgt afklaret.

”Vi vil give amerikanerne en mulighed for at svare, og så tager vi den derfra,” siger en talsmand fra Fødevarestyrelsen til det amerikanske medie.

USA ruster sig til kamp mod svinevirus

Læs artiklen fra Reuters her.

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier