Europa ignorerer trussel fra amerikansk svinevirus

En smitsom svinevirus, som har kostet 7 millioner amerikanske svin livet det seneste år, kan være på vej til Europa, hvor man dog ikke virker synderligt bekymrede.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Der er nu en risiko for, at en virus, som har dræbt 7 millioner svin i USA det seneste år og drevet detailpriserne på svinekød i vejret, kan ramme Europa inden for de næste par måneder – men det er tilsyneladende ikke noget, der får industrien og myndighederne i Europa til at ryste i bukserne.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

”Vi ser bare skrækslagne til fra sidelinjen, mens den hærger USA, og ingen i Europa ser ud til at bekymre sig overhovedet,” siger Zoe Davies, som er adm. direktør i den britiske National Pig Association.

Den såkaldte Porcine Epidemic Diarrhea Virus (PEDv) er en virus, der rammer yngre svin og forhindrer, at de kan optage væske, hvilket fører til, at grisene dør af dehydrering.

Virussen kan spredes via fækalier, ligesom der er tegn på, at den kan overføres via foderstoffer – især fra foder, der er fremstillet af svineblod. Den slags foder bruges hyppigt til pattegrise.

På tværs af kontinenter

Flere eksperter mener ifølge nyhedsbureauet, at den smitsomme virus er kommet til USA fra Kina, hvilket ville betyde, at virussen allerede har spredt sig over store afstande og hoppet fra en verdensdel til en anden. Men det er dog ikke blevet bekræftet.

”Vi overvåger PEDv-situationen i USA og andre lande med bekymring,” siger Klemenz Schulz, der er talsmand for den tyske forening for svineproducenter ZDS, til mediet, og han tilføjer:

”Det er lidt overraskende, at det ikke rigtig er et tema i Europa, når man tænker på, hvad det har betydet der (i USA, red.).”

Danmark et knudepunkt

Spanien er det land i Europa, som har den største bestand af avlssvin, mens Tyskland er Europas største svinekødsproducent, men også Danmark er et vigtigt europæisk knudepunkt for begge dele.

Hvis virussen finder vej til Europa, kan den lynhurtigt sprede sig fra land til land, da mange svin fødes i ét land, men bliver transporteret til et andet.

”Tyskland er desværre meget udsatte, da vi er et transitland for svinetransport, og vi importerer store mængder levende svin fra Holland og Danmark,” forklarer Klemenz Schulz til Reuters.

Mens vi i Danmark sender store mængder svin og svinekød ud af landet, er der ikke rigtig nogen udveksling den anden vej. Det betyder dog ikke, at vi er mindre udsatte, da den smitsomme virus sågar kan overføres fra de lastbiler, som bruges til at transportere svinene.

Svinepest-alarm på vej mod afblæsning

Tican tager svinepest-mistanke med ophøjet ro

USA ruster sig til kamp mod svinevirus

Sygdomme lammer amerikansk okseeksport

Læs artiklen fra Reuters her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også