Rabobank: Svineproduktion vil lide i flere år

En kvartalsopdatering fra den hollandske storbank Rabobank indikerer, at omfattende sygdomsproblemer vil ramme den globale svineproduktion på den både den korte og lange bane.
Foto: Ritzau.
Foto: Ritzau.

Flere lande vil komme til at opleve en mangel på svinekød i de kommende måneder, og problemerne, som især skyldes et alvorlig udbrud af en smitsom svinevirus i Nordamerika, vil påvirke den globale produktion flere år frem i tiden.

Det er konklusionen fra hollandske Rabobank, som har et stort fokus på fødevareindustrien og landbruget, i en kvartalsopdatering af det globale marked for produktion af svinekød.

”Den stigende udbredelse af porcine epidemic diarrhoea virus (PEDv) i Nordamerika og Asien vil have en væsentlig indvirkning på udbuddet af svinekød både denne sommer og de kommende år. Og Ruslands forbud mod import af svinekød fra EU i kølvandet på nylige udbrud af afrikansk svinefeber øger presset på det globale udbud,” skriver Rabobank i rapporten. Banken tilføjer dog, at overproduktion i Kina forventes at fortsætte.

Rabobank påpeger, at PEDv-udbruddet i Asien og Nordamerika har presset svinekødspriserne i vejret med mellem 30-45 pct. i USA, og banken forventer derfor nu et fald i den globale svineproduktion i 2014, hvor man før regnede med en forøgelse på 1,3 pct.

I de områder hvor den smitsomme svinevirus har hærget, forudser banken, at svinekødsproduktionen kan falde med 6-7 pct. i løbet af indeværende år.

På vej mod Europa?

I løbet af den seneste tid har man også fået truslen fra PEDv at føle i Europa, hvor flere eksperter var ude at kritisere myndighederne i Europa, som man mente sad truslen fra svinevirussen overhørig.

Europa ignorerer trussel fra amerikansk svinevirus

Frankrig meldte sig herefter på banen med et midlertidigt forbud mod import af levende svin, svinekødsbaserede produkter og svinesæd fra USA, Canada, Mexico og Japan, der skulle gælde indtil EU kom på banen med et fælleseuropæisk tiltag.

Frankrig forbyder svin fra Nordamerika og Japan

Og senest har et møde i EU Kommissionen ført til en vedtagelse af nye regler for behandlingen af importeret griseblod til brug i dyrefoder. Det betyder, at alt griseblod til dyrefoder skal være varmebehandlet ved mindst 80 grader, hvorefter det skal opbevares ved stuetemperatur i mindst seks uger.

Det vil ifølge Kommissionen gøre, at man sikrer, at en eventuel virus er blevet gjort inaktiv. Kommissionen har dog ikke fundet det nødvendigt, at ændre på reglerne for import af levende svin fra Nordamerika og Asien, som man allerede finder yderst strikse.

Man vil fortsat følge sagen tæt i EU, hvor et ekspertpanel skal mødes og diskutere problemet igen i starten af juni. PEDv er ikke direkte farlig for mennesker, men virussen har indtil videre dræbt mere end 7 millioner svin i Asien og Nordamerika.

USA ruster sig til kamp mod svinevirus

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter