FødevareWatch

Frygtet svinepest rammer dansk producent

Samtlige 20.000 svin på et danskejet svinelandbrug i Litauen er blevet aflivet, efter at man i sidste uge konstaterede, at 60 svin havde udbrud af African Swine Fever. I Polen har virussen også ramt de første besætninger.

Den frygtede afrikanske svinepest, der hidtil primært er blevet konstateret i små landbrug og blandt vildsvin i de polske, lettiske og litauiske skove, er nu for alvor flyttet indendørs.

Det har ramt Rupinskai Farm, som ejes af det danske investeringsselskab Idavang hårdt, skriver Berlingske.

I weekenden aflivede man på farmen samtlige 20.000 søer og slagtesvin, efter at fødevaremyndighederne havde konstateret, at den afrikanske svinepest var årsagen til, at 60 svin døde tidligere på ugen.

Ifølge næstformand i Idavangs bestyrelse, Jytte Rosenmaj, er man i fuld gang med at finde ud af, hvor smitten kan være kommet fra. Det store dyrehold ligger i et område af Litauen, hvor der tidligere har været konstateret fund af afrikansk svinepest blandt vildsvin.

"Siden dengang har vi haft højeste sikkerhed. Der er bygget hegn omkring farmen, og ingen af vores medarbejdere har svin på bopælen. Derfor er vi lige nu et stort spørgsmålstegn og forstår ikke, hvor smitten kommer fra," siger Jytte Rosenvang til avisen.

Det er endnu uklart, hvornår Idavang, der ejer og driver 11 svinefarme i Litauen og en række større landbrug i Rusland, igen kan få lov at starte produktionen op, og derfor er det endnu for tidligt at tale om størrelsen på produktionstabet.

I en meddelelse fra fødevare- og veterinærmyndighederne i Litauen hedder det, at man har foretaget 40 prøver, og at 36 af disse var positive, hvilket bekræfter, at der er tale om afrikansk svinefeber på farmen.

Ifølge meddelelsen blev alle 19.411 svin ved det litauiske kompleks aflivet, ligesom man har etableret en infektionszone med en radius på 3 km - hvor der ligger 19 gårde med i alt 62 svin, som er under observation for smitten. I en overvågningszone på 10 km har man på 57 produktioner mistanke til i alt 150 svin.

Myndighederne skriver, at de har informeret både EU-Kommissionen, verdenssundhedsorganisationen for dyresundhed, samt de omkringliggende lande, om det seneste udbrud af den frygtede svinesygdom.

Hårdt slag i Polen

Ifølge hjemmesiden Global Meat News er der også i Polen gjort fund af afrikansk svinefeber blandt landets slagtesvin. Hidtil har det kun været konstateret i landets bestand af vildsvin.

Tidligere på året opdagede man for første gang udbrud af afrikansk svinefeber i Polen og Litauen, og de fire isolerede tilfælde af sygdommen, som blev sporet i vildsvin ved de to landes grænser til Hviderusland, medførte et russisk importforbud af europæisk svinekød. Efterfølgende har Kina også lukket for import af polsk svinekød.

Opdagelsen af det seneste udbrud af sygdommen er gjort på en mindre gård ved grænsen til Hviderusland, hvor der kun er fem svin, skriver mediet. Men de polske myndigheder oplyser, at det måske vil være nødvendigt at aflive alle svin på omkringliggende gårde for at forhindre spredning af sygdommen.

Putin koster danske svineavlere dyrt

Dialogen fortsætter i Rusland-forhandlinger

EU beder WTO gå ind i sag om svineeksport til Rusland

Mere fra FødevareWatch

Mikkeller løser direktørfarvel internt

Tidligere på ugen kom det frem, at den hidtidige adm. direktør for mikrobryggeriet Mikkeller, Kenneth Madsen, er blevet fyret. Han bliver dog ikke erstattet af en ny, lyder det nu fra bryggeriet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier