FødevareWatch

Svenskere boykotter dansk svin

Et stort svensk supermarked har valgt at stoppe salget af svinekød fra Danmark. Det sker som protest mod dårlig dansk dyrevelfærd og ringe kvalitet, forklarer butikschef.

Foto: Colourbox

Fra udgangen af april er det slut med at købe fersk kød fra Danmark i det svenske ICA-supermarked i Norrköp.

Efter længere tids overvejelser har en enig ledelse valgt at boykotte dansk kød, fordi man ikke længere ønsker at sælge kød af dårlig kvalitet, der er fremstillet under dårlige dyreetiske forhold, skriver avisen Norrtelje Tidning.

"Første trin er at fjerne det ferske kød. Det omfatter kam og koteletter, men ikke røget flæsk og bacon. Vi vil erstatte kødet med svensk kød på stærkt nedsatte priser," siger butikschef Tobias Larsson til avisen. Han har fået en del positive tilkendegivelser på boykotten fra butikkens kunder.

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

I første omgang holder butikken de danske varer ude af køledisken i seks måneder, hvorefter man vil kigge på, hvordan den centrale ICA-koncern vælger at håndtere problemstillingen og kritikken af den danske kødkvalitet.

I Sverige har der i den senere tid været en debat omkring dansk svineavls brug af halekupering, og at det strider mod EU-reglerne på området. Diskussionen blev et varmt emne i Sverige i ugerne efter, at DR viste dokumentaren Det Store Svinerige, hvori man blandt andet også var omkring problemstillingen med den yderest effektive danske svineproduktion.

Mens dokumentaren ifølge Foodculture.dk har haft ringe effekt på danskerne, der stadig vægter prisen på kød højest, så ser det anderledes ud i Sverige, hvor man man også oplever et prispres på svinekød i de svenske supermarkeder. De svenske forbrugere bliver i stor stil tilbudt billigt danskproduceret kød frem for dyrere svensk-produceret svinekød, og det har været med til at forstærke debatten.

Dog bør det nævnes, at 80 pct. af kødet, som sælges i ICAs svenske butikker stadig er af svensk herkomst.

Danish Crown: Vi frygter ikke svensk boykot

ICA-supermarkedet i Gräddö, nordøst for Stockholm, har ved en tidligere lejlighed også besluttet, at de ikke vil forhandle dansk svinekød.

Du kan læse nyheden om boykotten af dansk svinekød på Norrtelje Tidnings hjemmeside her.

Også slut med buræg

I sidste skrev FødevareWatch, at Coop i Sverige fra 1. januar 2015 har valgt at stoppe med at sælge buræg, og dermed følger koncernen i halen på den anden store svenske detailkæde Willys, der med omgående effekt har valgt at udfase buræg fra hylderne.

For Willys' vedkommende vedrører salgsstoppet 190 butikker, og for Coop får det betydning i 329 butikker spredt over hele Sverige.

Ingen negativ effekt af kritisk svine-dokumentar

Slut med buræg i svenske supermarkeder

Hedegaard mærket af svensk æggestop

Danæg-boss: Vi er ramt af ekstrem svensk priskrig

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier