Slut med buræg i svenske supermarkeder

Fra nytår kan svenskerne ikke længere finde buræg i landets Coop-butikker. En anden stor detailkæde har også valgt at stoppe salget, mens Coop i Danmark vil fortsætte med at sælge de billigste æg.

Inden for en meget overskuelig fremtid bliver det meget svært at købe de billigste æg i Sverige.

Coop har fra 1. januar 2015 valgt at stoppe med at sælge buræg, og dermed følger koncernen i halen på den anden store svenske detailkæde Willys, der med omgående effekt har valgt at udfase buræg fra hylderne. Det oplyser de to koncerner.

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

For Willys vedkommende vedrører salgsstoppet 190 butikker, og for Coop får det betydning i 329 butikker spredt over hele Sverige.

I Coop vedtog man allerede i 2002, at det skulle være slut med buræg i de 33 Coop Konsum-butikker. Årsagen til, at buræg-stoppet først træder i kraft fra nytår, er ifølge bæredygtighedschef i Coop Sverige, Louise König:

"I dag er omkring 3 pct. af vores solgte æg fra burhøns. Vi skal indfase leverandører, som er i stand til at levere æg fra fritgående høns - og det tager tid," udtaler hun.

Louise Kønig tilføjer, at stoppet er blevet til virkelighed efter længere tids dialog med kunderne. Fra og med september stopper Coop Sverige med at foretage centrale indkøb af buræg, og fra nytår indkøbes der heller ikke længere buræg i de mindre lokale brugsforeninger.

Fortsat billige æg i Danmark

I Danmark er det omkring 20 år siden, at Irma besluttede, at forbrugerne ikke længere skulle kunne finde de billigste buræg i kædens butikker.

Sidste år gjorde en anden dansk Coop-kæde, Kvickly, på samme måde et nummer ud af at præsentere ideen om, at det kun skulle være muligt at finde æg fra økologiske og fritgående høns på hylderne.

Ifølge informationsdirektør i Coop, Jens Juul Nielsen, har man ingen planer om på mere generelt niveau at stoppe med salget af buræg i alle de danske Coop-butikker.

"Vi har ingen planer om at stoppe salget af buræg. Der skal stadig være plads til, at kunderne frit selv kan foretage valget , og der er stadig mange købere til æggene," siger han til FødevareWatch.

Ejere begraver stridsøksen i Danæg

Overskuddet skrumper hos æggigant

Hedegaard kan ikke følge økoboom

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Stifter Kaspar Basse startede Joe & The Juice for 20 år siden. | Foto: Gregers Tycho

Joe & The Juice er sat til salg