Ejere begraver stridsøksen i Danæg

En bitter strid om magt mellem de danske og svenske andelshavere i Danæg er afsluttet. Magtkampen har fået selskabets topchef til at sige op.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Magtkampen mellem ejerne af Danæg, som har fået topchef Jan Gerber til at sige op, er blevet lagt på hylden.

Våbenhvilen kom i stand på et ekstraordinært generalforsamling torsdag aften, hvor milliardselskabets 31 svenske og 49 danskeandelshavere gennem en vedtægtsændring blev ligestillet. Tidligere har en dansk stemme betydet mere end en svensk, men nu har hver mand én stemme - uanset nationalitet.

På en generalforsamling for få uger siden stemte danskerne imod at ligestille sig med svenskerne, og det gjorde svenskerne rasende. Enkelte har sågar truet med helt at forlade Danæg, og det har altså fået danskerne til at ændre holdning.

"Det er gået op for mange, hvor alvorlige konsekvenser striden kan få for Danæg. Det har helt klart ændret opfattelsen hos de danske ejere, når nogle svenskere har overvejet at forlade selskabet, fordi de ikke har følt sig ligeværdige," siger Danægs bestyrelsesformand, Lars Lunding, til FødevareWatch.

Glade svenskere

Hos de svenske andelshavere er der stor glæde over resultatet på det ekstraordinære bestyrelsesmøde, da de længe har set på magtfordelingen som unfair.

Prøv FødevareWatchs abonnement gratis i 30 dage!

Ejerne fra den anden side af Øresund kom ind i Danæg i 2004, da koncernen opkøbte svenske Kronägg EK. Dengang havde det svenske selskab en dårlig økonomi, og derfor blev det besluttet, at en svensk stemme i en overgangsperiode skulle betyde mindre end en dansk.

Siden er den svenske forretning dog vokset hidsigt, og den svenske afdeling af Danæg omsætter i dag for mere end den danske. Alligevel har en svensk stemme helt indtil i går betydet mindre end en dansk.

”Vi er meget glade for resultatet, for nu er vi ligeværdige medlemmer af selskabet, og sådan burde det have været for længe siden,” siger svenske Mikael Gilbertsson, andelshaver og bestyrelsesmedlem i Danæg, til FødevareWatch.

Topchef-exit er definitivt

Selvom der nu er kommet ro på bagklappen hos Danæg, har striden allerede haft voldsomme konsekvenser i selskabet.

Da de danske andelshavere for få uger siden stemte nej til at ligestille sig med svenskerne, fik det nemlig både topchef Jan Gerber og bestyrelsesformand Lars Lunding til at forlade selskabet.

Bestyrelsesformanden ændrede dog mening, fordi man hurtigt besluttede at arrangere en ekstraordinært generalforsamling torsdag, hvor der igen skulle stemmes om emnet. Og her blev det altså vedtaget med stort flertal.

Men trods den ændrede situation har topchef Jan Gerber fastholdt sin beslutning. Han er færdig med Danæg - til stor ærgrelse for bestyrelsen.

”Situationen på det punkt er desværre uændret. Jeg synes, Jan Gerber er den helt rigtige direktør for Danæg, og vi har prøvet at overtale ham, men det er Jans beslutning,” siger Lars Lunding.

FødevareWatch var tidligere på ugen i kontakt med Jan Gerber, som fortalte, at hans beslutning er definitiv.

"Det er ikke holdbart, når politik pludselig får indflydelse på den kommercielle verden. Det har jeg taget konsekvensen af. Jeg vil gerne drive forretningen, men det skal være under kommercielle vilkår og ikke politiske," sagde han i den forbindelse.

Fire nye i bestyrelsen

I forbindelse med torsdagens ekstraordinære generalforsamling havde flere medlemmer stillet deres kandidatur til rådighed.

Det betyder, at generalforsamlingen har stemt fire nye medlemmer ind i bestyrelsen hos Danæg Amba, som er koncernens øverste selskab. De fire er Ole Th. Bruhn, Jørgen Lasse Christensen, Jens Skovgaard Jensen og Poul Erik Olsgaard.

Ud af bestyrelsen går samtidig Bent Karlo Jepsen, Hans Peter Andersen, Jørgen-Henrik Larsen og Bent Jensen.

I efteråret købte DLG 30 pct. af Danæg, og i den forbindelse oprettedes et nyt selskab med egen bestyrelse, Danæg Holding.

Det er efterfølgende blevet besluttet, at holdingselskabet skal have 100 pct. fokus på driften i Danæg, mens ejerselskabet Danæg Amba tager sig af de overordnede opgaver som generalforsamlinger og lignende.

Stort ledelseskaos i Danæg

Danæg-boss: Vi er ramt af ekstrem svensk priskrig

Hedegaard kan ikke følge økoboom 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også