Royal Greenland-chef: Vi er i mål med redningsplan

Efter endnu et godt regnskab er Royal Greenland i mål med den turnaround, der skulle redde selskabet fra en truende konkurs. Det mener selskabets topchef, Mikael Thinghuus.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten

For fem år siden balancerede Royal Greenland på randen af økonomisk ruin, men nedturen er nu endegyldigt afblæst.

Det mener danske Mikael Thinghuus, topchef i Royal Greenland, efter han netop har offentliggjort et regnskab for 2012/13 med et overskud på 100 mio. kr. – koncernens tredje regnskab med overskud i træk.

Dermed har man ifølge Thinghuus gennemført strategiplanen Naleraq (grønlandsk for pejlemærke), som blev iværksat, efter Royal Greenlands ejer, det grønlandske selvstyre, i 2009 måtte indskyde 500 mio. kr. for at redde selskabet.  

”Vi kan stadig blive bedre til mange ting, men jeg føler, vi er igennem vores store turnaround. Vi har fundet ind til vores kerneforretning, og nu ser vi kun fremad,” siger Mikael Thinghuus til FødevareWatch.

Asien er hot

Det gode årsresultat for 2012/13 er ifølge Royal Greenland-chefen opnået, fordi koncernen er lykkedes med at effektivisere og placere produkterne på de markeder, hvor kunderne vil betale den bedste pris.

Og her har pilen i flere år peget mod Asien, i særdeleshed Japan og Kina.

”Der bliver flere og flere asiater, som har mulighed for at betale for kvalitet. Det modsatte er tilfældet i Europa og Nordamerika, så det er naturligt, at udviklingen går mod Asien,” siger Mikael Thinghuus.

Få flere nyheder om fødevarer - få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Royal Greenland har været stærkt kørende på kerneområderne rejer, krabber og hellefisk, mens specielt ét område har drillet.

”Vi har fået nogle tæv på torsk, fordi salgspriserne pludselig faldt meget, mens en stor del af vores omkostninger lå fast. Det har vi tabt ret meget på,” siger koncernchefen.

Betyder det, at I nu drosler ned på torsk?

”Nej, tværtimod. Man skal passe på med at gætte på priserne, men de er faldet så meget, at vi tror på, at de snart går op igen. For det andet er vi klart den største virksomhed i Grønland, og der er mange små samfund, som er afhængige af os. Derfor kan vi ikke bare lukke fabrikker, som vi vil.”

Sælger fabrik i Tyskland

Royal Greenland har brugt de sidste år på at nedbringe selskabets gæld, der i en periode i slutningen af sidste årti var på 2,3 mia. kr. I det netop offentliggjorte regnskab er der afsat 192 mio. kr. til gældsbetaling, så den nu er nede på 1,4 mia. kr.

Royal Greenland lander overskud på 100 mio kr

Men allerede i næste regnskab vil ambitionen om at nå under 1 mia. kr. være nået, fortæller Mikael Thinghuus.

Det hænger sammen med, at Royal Greenland i efteråret solgte sin afdeling i tyske Vilhelmshaven til de to singaporeanske selskaber Sahara Investment Group Private Limited og Meridian Investment Group Limited.

”Salget bringer med ét slag vores gæld ned på 1 mia. kr. Det gør en stor forskel, at vi nu er en profitabel virksomhed med en meget lavere gæld. Det giver os mulighed for at ekspandere,” siger Mikael Thinghuus.

Vilhelmshaven er solgt fra, fordi fabrikken producerede fiskepinde og lignende produkter, som ligger langt fra Royal Greenlands kerneforretning. Desuden har afdelingen de seneste år ikke givet det store udbytte, fordi konkurrencen på området har været særdeles hård.

Salgsprisen er ikke oplyst, men Mikael Thinghuus fortæller, at driftsresultatet ikke påvirkes væsentligt, mens gælden med salget nedbringes fra 1,407 mia. kr. til lige under 1 mia. kr. Derfor kan man med rimelighed gå ud fra, at salgsprisen har været mellem 400 mio. kr. og 500 mio. kr.

Minister til fiskerne: Klap lige hesten

Fiskeindustrien lider under konflikt mellem Norge og EU

Amatøragtigt og katastrofalt: Venstre langer hårdt ud efter Dan Jørgensen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter