FødevareWatch

Amatøragtigt og katastrofalt: Venstre langer hårdt ud efter Dan Jørgensen

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) tager ikke fiskeriet alvorligt og har en amatøragtig tilgang til fødevarevækstplanen. Det mener Venstre, der langer usædvanligt hårdt ud efter ministeren.

Foto: Lars Krabbe / Jyllands-Posten

Dansk fiskeri lider under fiskestriden mellem Norge og EU, og landbruget skriger efter en fødevarevækstplan. Begge problemer ligger på fødevareminister Dan Jørgensens (S) bord til stor fortrydelse for Venstre.

For det første kritiserer Venstre Dan Jørgensen for at være for passiv over for Norge, der nægter at skrive under på en ny fiskeriaftale med EU om fangsterne i fælles farvande.

Minister kalder vækst-forhandlinger "politisk spil"

”Det er katastrofalt, at der ikke er nogen aftale endnu. Derfor bliver vi nødt til at sætte hårdt mod hårdt og stoppe for import af norsk fisk. Og det er der, hvor vi savner en fødevareminister, som også tager det alvorligt, at han er fiskeriminister. Han har fuldstændig overset dansk fiskeri og vores position som en af verdens største fiskerinationer,” siger Thomas Danielsen, fiskeriordfører (V), til FødevareWatch.

Dan Jørgensen har tidligere til FødevareWatch sagt, at man skal klappe hesten og vente med sanktioner, så længe forhandlingerne mellem Norge og EU stadig er i gang. Men det argument køber Venstre ikke.

”Det er historisk, at vi er så langt henne i forhandlinger, og så bliver han ved med at stå at sige: rolig nu, vi må lige se tiden an. Vi har ikke tid til at se tiden an mere. Det er nu andet år i træk, at denne regering ser passivt til, mens der ikke bliver landet nogen aftaler,” siger Thomas Danielsen.

Minister til fiskerne: Klap lige hesten

Teatertorden om vækstplan

Også Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen har fået pulsen op over Dan Jørgensen. Det skyldes, at fødevareministeren til FødevareWatch siger, at oppositionen og dermed Venstre trækker Vækstplan for Fødevarer ind i et politisk spil i stedet for at løse nogle af erhvervslivets udfordringer.

”Man må bare sige, at det virker meget amatøragtigt af fødevareministeren at begynde at skælde ud på nuværende tidspunkt,” siger Erling Bonnesen.

Industrien: Politikerne må handle nu

Folketinget er formelt i gang med forhandlingerne om vækstplanen, men ifølge Erling Bonnesen er de reelle forhandlinger ikke gået i gang, og derfor mener han ikke, at Dan Jørgensen kan brokke sig over, at oppositionen trækker forhandlingerne i langdrag.

”Al den snak fra ministeren er jo ren teatertorden, kan man sige. For forhandlingerne er sådan set ikke rigtig gået i gang endnu. Der har været indkaldt til orientering, og så har der været en pause, hvor regeringen har regnet på forskellige forslag, og det er helt normalt,” siger Erling Bonnesen og fortsætter:

”Det må være fødevareministeren, der ikke helt har orienteret sig om, hvordan forløbet sådan set har været. For så længe der ikke har været nogen reelle forhandlinger, så har vi jo ikke haft noget at tage stilling til. Der ligger jo ikke noget, der er klar til at skrive under.”

For lidt fokus på råvarer

Regeringen vil med vækstplanen blandt andet styrke væksten ved at give mulighed for at udvide produktionen af slagtesvin med 1,5 mio. ekstra svin, fjerne unødvendige regler og forbedre adgangen til finansiering gennem medarbejderinvesteringer. Men Venstre mener ikke, at der nok fokus på råvaregrundlaget i udspillet.

”Regeringen har mest fokus på fødevarevirksomhederne, og det er udmærket, men før man kan få en øget eksport og nogle flere arbejdspladser ud af det, så skal vi også have nogle flere råvarer,” siger Erling Bonnesen.

Få flere nyheder om fødevarer - få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Har I selv nogle konkrete idéer til, hvordan man så øger råvaregrundlaget?

”Det har vi helt klart, og det er så dem, vi fremlægger ved forhandlingsbordet. Forhandlingerne skal føres ved forhandlingsbordet, så derfor er det også meget amatøragtigt af fødevareministeren at gå ud og skælde ud på den måde.”

Tirsdag 10. marts kl. 15 skal Dan Jørgensen til en forespørgselsdebat i Folketinget med Danmarks Fiskeriforening om situationen i Nordsøen. Følg med på FødevareWatch for at se, hvad der kommer ud af debatten.

Fiskeindustrien lider under konflikt mellem Norge og EU

Fiskere kræver millioner fra EU og den danske regering 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier