Industrien: Politikerne må handle nu

Mangel på råvarer og investeringer, der havner i udlandet, vil hæmme produktionen i Danmark, lyder konklusionen i ny konjunkturmåling blandt fødevarevirksomheder. Derfor er behovet for en fødevare-vækstplan stort, mener adm. direktør Søren Gade, Landbrug & Fødevarer.
Foto: PR
Foto: PR
AF HENRIK TÜCHSEN

Der er i de danske fødevarevirksomheder et stigende behov for, at politikerne nu griber til handling og implementerer ”Vækstplan for Fødevarer”. Fødevareindustrien mangler råvarer, forventer faldende beskæftigelse – og planlægger at investere mere i udlandet i stedet for i Danmark

Det er konklusionen i en dugfrisk kvartals-konjunkturmåling, som Landbrug & Fødevarer(L&F) netop har gennemført blandt en lang række danske fødevarevirksomheder.

”Det er én ting, der springer i øjnene, og det er, at virksomhederne melder om råvaremangel, og en anden ting er, at der er større tiltro til investeringer i udlandet end i Danmark. Det er fint nok, men jeg havde gerne set, at vi havde et system, der gjorde, at virksomhederne investerede i Danmark,” siger adm. direktør i L&F, Søren Gade, til FødevareWatch.

Flere danske arbejdspladser

Med Vækstplan for Fødevarer vil regeringen, i samarbejde med fødevarevirksomhederne og andre aktører inden for fødevareerhvervet, styrke mulighederne for at skabe vækst og beskæftigelse i fødevareindustrien.

En afdæmpet efterspørgsel på hjemmemarkedet kommer til udtryk i fødevarevirksomhedernes forventninger til produktion og beskæftigelse, og får i dette kvartal konjunkturmålingen til at tegne sig lidt mindre optimistisk end forrige kvartal – selv om resultatet ikke er en ”dårlig konjunkturrapport”, som Søren Gade udtrykker det.

92 fødevarevirksomheder er blevet spurgt, og 45 har svaret. Hovedkonklusionerne er:

- De samlede beskæftigelsesforventninger er negative for det kommende år. 10 pct. forventer positiv vækst i beskæftigelsen. 18 pct. forventer fald.

”Forventningerne til beskæftigelsen i fødevarevirksomhederne i Danmark har ligget på et negativt niveau i 6 ud af de seneste 7 kvartaler. Derfor haster det med at få implementeret Vækstteam for Fødevarers vækstplan for erhvervet,” konkluderer L&F.

- Aftagende forventninger til fødevarevirksomhedernes produktion i Danmark. 37 pct. forventer positiv vækst i produktionen. 13 pct. forventer fald. Det er det laveste niveau det seneste år. Hver femte virksomhed angiver, at lovgivning begrænser produktionen. Forventningerne til produktionen er faldet i forhold til forrige kvartal.

- Utilstrækkelige mængder af råvarer og manglende efterspørgsel angives som virksomhedernes største produktionsbegrænsning. Her peger Søren Gade over for FødevareWatch på, at der er behov for en mere intelligent miljølovgivning, der både tager hensyn til miljø og produktionen. Manglen på råvarer gælder ikke kun svin, hvilket jo har affødt slagterifyringer de seneste måneder; det gælder også for bl.a. mejeriprodukter, ligesom de høje energiafgifter begrænser produktionen på landets gartnerier, hedder det - som eksempler - fra fødevare-direktøren.

”Vi skal have flere råvarer, det skal der tages hånd om politisk,” pointerer han.

- Positive forventninger til produktion og investeringer i udlandet.  54 pct. af virksomhederne forventer vækst investeringerne i de udenlandske aktiviteter.

Fiskere kræver millioner fra EU og den danske regering 

Populære udenlandske investeringer

”Mens fødevarevirksomhedernes forventninger til investeringer i Danmark, ligger på et fortsat lavt niveau, er forventningerne til investeringer i udlandet øget betragteligt,” hedder det i målingen med den tilføjelse, at det er et tegn på, at betingelserne for at drive virksomhed i udlandet er mere gunstige end i Danmark.

”Det sætter en tyk streg under behovet for at få forbedret vilkårene for at drive virksomhed i Danmark,” konkluderer L&F.

På spørgsmålet om, hvornår han forventer vækstplanen realiseret, svarer Søren Gade:

”Jeg forventer, at det sker om nogle uger eller måneder, her i foråret.”

På trods af mindre positive forventninger til produktionen i Danmark, er forventningerne til fødevarevirksomhedernes resultat mere positive i forhold til forrige kvartal. I særdeleshed er resultatforventningerne for virksomhedernes udenlandske aktiviteter øget, hedder det.

Landmænd straffes for at ekspandere

Dan Jørgensen: Supermarkeder skal stoppe kastration 

Kineserne dræner verden for mælk 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter