FødevareWatch

Dan Jørgensen: Supermarkeder skal stoppe kastration

"Sniffere" kan forhindre ildelugtende kød i at nå køledisken. Supermarkederne er med - landbruget tøver.

Foto: PR

Danske smågrise til hjemmemarkedet skal i fremtiden ikke længere kastreres under stor smerte. Og det skal være de danske supermarkeder, som skal være med til at stoppe for kastrationerne. Det siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) til Fyens Stiftstidende.

Det er første gang, han åbner for posen for, hvad han forventer, at der skal komme ud af et topmøde for alle interessenterne i svineproduktionen til marts.

"Detailhandlen skal melde sig ind i denne snak. Det vil være meget gavnligt for processen. Landbruget siger, at der ikke er nogle, der vil aftage kød fra ukastrerede grise, men hollandske forbrugere er vel ikke anderledes end de danske," siger Dan Jørgensen til Fyens Stiftstidende.

Savner hollandsk model

Stoppet for kastration skal nemlig foregå efter hollandsk model, mener han. Her har supermarkeder, dyreværnsorganisationer og landbruget sat sig sammen og vedtaget, at kastration skal undgås. I dag er det kun hver fjerde hollandske gris, der bliver kastreret - og det er under bedøvelse - og alt kødet i hollandske kølediske er fra ukastrerede svin. I Danmark bliver alle smågrise af hankøn kastreret ubedøvet.

"Jeg vil i første omgang allerhelst lave det frivilligt. Det er langt mere motiverende over for landbruget, men jeg har lovet markante dyrevelfærdsforbedringer, så det bliver min hovedpine, hvis de ikke gør det," siger Dan Jørgensen.

Med andre ord: De skal lave en frivillig aftale?

"Det vil være det bedste for alle parter, ja," siger han.

Varm modtagelse fra køledisken

Både Dansk Supermarked og COOP er med på holdet.

"Vi vil enormt gerne indgå i en diskussion med fødevarebranchen om dette. Vi synes, det er fantastisk at have en fødevareminister, der sætter dyrevelfærd på dagsordenen," siger Thomas Roland, der er chef i ansvarlighedsafdelingen i COOP.

Dansk Supermarked vil være sikre på, at det ikke blot bliver en skinmanøvre.

"Vi vil meget gerne være med til dette her, men hvis det viser sig, at vi bare får kød fra hungrise, og alle hangrise stadig bliver kastreret, men bare eksporteret, så vil vi ikke bryde os om det. Det skal være en reel dyrevelfærdsforbedring i det. Og hvis ministeren mener, at vi kan bidrage, så gør vi selvfølgelig gerne det," siger Mads Hvitved Grand, pressechef i Dansk Supermarked.

Sniffere sorterer dem fra

Smågrise bliver kasteret, fordi de ellers kan udvikle den såkaldte ornelugt. I Holland bliver svin med ornelugt sorteret fra på slagteriet af særligt ansatte, der bliver kaldt "sniffere".

De varmer en ganske lille del af kødet på den slagtede svinkrop op og tager dem fra, som lugter.

I Danmark har Landbrug og Fødevarer ifølge formand Martin Merrild brugt hundrede millioner af kroner på at udvikle en tilsvarende sortering, men er endnu ikke lykkes med at gøre det tilfredsstillende.

Hvorfor kan I ikke få det til at virke, når de kan i Holland?

"Men hvad er målet med, at det virker? Vi skal jo vide, hvor de sælger de grise henne," siger Martin Merrild.

Hele deres hjemmemarked er ukastrerede grise. Hvorfor kan vi ikke gøre noget tilsvarende i Danmark?

"Det kan vi ikke. Jeg ved ikke, hvem der vil acceptere at få en frikadelle på panden, der lugter."

I Holland sorterer de den fra. Så det behøver ingen vel at acceptere?

"Vi har ikke kunnet lave en sortering, der er præcis nok. Jeg kan ikke svare på, hvorfor vi ikke har kunnet gøre det," siger Martin Merrild.

Kilde: Fyens Stiftstidende

Mere fra FødevareWatch

Mikkeller løser direktørfarvel internt

Tidligere på ugen kom det frem, at den hidtidige adm. direktør for mikrobryggeriet Mikkeller, Kenneth Madsen, er blevet fyret. Han bliver dog ikke erstattet af en ny, lyder det nu fra bryggeriet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier