FødevareWatch

Kineserne dræner verden for mælk

Dyrere mælk: Kinas import af mejerivarer er fordoblet på et år. Det får prisen på mælk til at stige voldsomt i hele verden.

Foto: Ole Lind/ JP

Kinas import af mejerivarer stiger eksplosivt og trækker priserne i hele verden med op. Importen har sat rekord de seneste tre måneder i træk og er nu dobbelt så stor som for et år siden.

Udviklingen drives af Kinas hastigt voksende middelklasse, som indkøber stadig større mængder dyre, importerede mejerivarer. Samtidig er Kina i færd med at opbygge store strategiske lagre af mælkepulver, hvilket driver priserne endnu højere op.

Udviklingen forgylder de danske mælkeproducenter, som lige nu får de højeste afregningspriser nogensinde.

Stigende priser

Effekten af, at Kina støvsuger verdensmarkedet for mejerivarer, kan også spores helt ud i kølediskene i danske supermarkeder. Her er prisen på mælk det seneste år steget ca. 14 pct. og er nu den højeste nogensinde.

"Verdensmarkedet fungerer som forbundne kar. De europæiske mejerier eksporterer stadig større mængder mejerivarer til Kina. Det reducerer udbuddet i Europa og får priserne til at stige. Når Kina absorberer så enorme mængder mejeriprodukter til så høje priser, løfter det hele verdensmarkedet," forklarer chefkonsulent Kristian Svendsen, Landbrug & Fødevarer.

Kinas behov for at importere mejerivarer forstærkes af, at landets egen mælkeproduktion er faldende. Omkring 20 pct. af de kinesiske malkekøer blev slagtet i løbet af 2013 – primært på grund af sygdomsudbrud.

Mens den lokale produktion falder, stiger forbruget af mejerivarer i Kina med ca. 10 pct. om året, oplyser Frede Juulsen, der er direktør for Arlas aktiviteter i Kina.

25 kr. for en liter mælk

"Kombinationen af stigende forbrug og vigende lokal produktion betyder, at priserne på mejerivarer i Kina er meget høje og fortsat stigende. Vi kan for tiden sælge økologisk langtidsholdbar mælk i Kina til literpriser omkring 25 kr.," fortæller Frede Juulsen.

Kinesiske mejeriprodukter og andre fødevarer har de seneste år været ramt af en række alvorlige fødevareskandaler.

"Derfor foretrækker de kinesiske forbrugere importerede produkter og er parate til at betale en merpris for at få kvalitet og fødevaresikkerhed," vurderer Frede Juulsen.

Mere fra FødevareWatch

Sommertid på FødevareWatch

I de kommende fem uger udkommer FødevareWatch med ét dagligt nyhedsbrev, hvor vi løbende vil bringe nyheder fra branchen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier