FødevareWatch

Minister kalder vækst-forhandlinger "politisk spil"

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) savner reel forhandlingsvilje hos oppositionen om Vækstplan for Fødevarer. Han forudser, at fødevaresektoren vil lægge pres på de borgerlige partier.

Foto: Mik Eskestad, Jyllands-Posten

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) kalder det direkte et politisk spil, at oppositionen ikke bider til bolle” og vedtager den stærkt efterlyste Vækstplan for Fødevarer her og nu. Men han forudser, at de borgerlige partier kommer under pres fra ”deres venner i erhvervslivet”.

Det siger han til FødevareWatch i kølvandet på, at ministeren mandag trykkede på knappen og sendte FødevareWatch i luften. Dermed er et nyt, uafhængigt erhvervsmedie om føde- og drikkevarebranchen en realitet.

Fødevareindustrien efterlyser kraftigt, at politikerne griber til handling, og adm. direktør Søren Gade fra Landbrug & Fødevarer har til FødevareWatch sagt, at han forventer, at planen kommer her i foråret. Adspurgt, om det bliver tilfældet, svarer ministeren:

”Jeg kan desværre ikke komme det meget nærmere, for forhandlingerne pågår lige nu. Vi synes jo, at det er underligt, at oppositionen ikke bare skriver under på det forslag, vi kommer med nu. For hvor tit er det lige, at man hører branchen sige ”tak, det er det her, vi har efterspurgt”? Søren Gade var selv ud og sige, at det kunne give op imod 25.000 jobs i Danmark frem mod 2020.”

Forhandlinger pågår

Når det er sagt, så har oppositionen jo sat sig til forhandlingsbordet, tilføjer han:

”Og jeg håber da også, at de kritiske røster mest er teatertorden, og at vi når frem til en løsning så hurtigt som muligt. For det, vi gør, er først og fremmest at adressere de finansieringsproblemer, som landbruget har: Der er behov for at få sikkerhed for fremtiden for alle de landmænd, der går derude.”

Men kommer det på plads inden sommerferien?

”Det har jo været planen hidtil, men det kommer an på forhandlingerne om hele vækstplanen. Jeg kan ikke se, hvad det er i planen, at de skulle være imod.”

Kan du sige, hvad der i forhandlingerne er de største barrierer politisk?

”Det kan jeg faktisk ikke, udover, at jeg tror, at oppositionen bruger det som en del af et politisk spil. Kommer med forslag til forhandlinger om alt muligt andet .”

Hvorfor skulle oppositionen ikke være interesseret i en løsning, den plejer jo at være erhvervsvenlig?

”Der er nok noget politisk spil i det her, og mon dog ikke, at de på et tidspunkt vil være underlagt et vist pres fra deres venner i erhvervslivet for at få sagt ja til de her ting. Jeg synes, at de skulle bide til bolle.”

Kan i finde en løsning om et samspil mellem miljø og øget produktion?

”Det ligger jo også i det. Mere målrettet miljøregulering vil vi gerne gøre noget ved, men det er jo noget, der ligger en lille smule ude i fremtiden, det giver ikke resultater for landmanden i morgen.

Vi har sagt fra regeringen side, at det er noget, vi vil, men vi ved også, at det er svært. Vi insisterer på, at der skal være plads til vækst i fødevaresektoren, men det skal foregå på en måde, som er ansvarlig i forhold til miljøet. Det tror vi på, at man kan, hvis vi bl.a. tager al den teknologi, der findes, med.”

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier