Folketinget splittet om løsning af fiskekonflikt

Rød og blå blok opgiver at finde fælles fodslag i forhold til fiskestriden mellem EU og Norge. Det er status, efter partierne forhandlede tirsdag eftermiddag.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF STEFFEN MOSES

De borgerlige partier havde tirsdag eftermiddag indkaldt fødevareminister Dan Jørgensen (S) til forespørgselsdebat i Folketingssalen. Målet var, at rød og blå blok skulle blive enige om at pålægge regeringen at arbejde for en løsning af fiskestriden mellem EU og Norge.

Men på trods af, at alle partier kan støtte op om, at situationen skal løses, endte forhandlingen uden resultat. Blokkene kom med hver deres beslutningsforslag, og formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, forstår ikke, hvorfor parterne ikke kunne mødes på midten.

”Jeg kan ikke se den store forskel på de to forslag. Der er nogle detaljer, men principielt kan jeg ikke se nogen forskel,” siger Svend-Erik Andersen, der overhørte tirsdagens forhandling, til FødevareWatch.

Han er dog alligevel fortrøstningsfuld efter forespørgselsdebatten.

”Det er godt, at det er kommet på dagsordenen i Folketinget. Vi ved godt, at det ikke er der, forhandlingerne afsluttes, men det kan være med til, at man på langt sigt træffer nogle initiativer, så vi ikke kommer i den her situation igen,” siger han.

Thisted er hårdt ramt

Danske fiskere lider under, at de ikke må fiske i norsk farvand, fordi EU og Norge nu i over to måneder har stået stejlt over for hinanden i forhandlingerne om en ny fiskeriaftale for fangsterne i fælles farvande.

En af de kommuner, hvor fiskeriets problemer for alvor kan mærkes, er Thisted, og derfor var byens borgmester, Lene Kjelgaard Jensen (V), taget til København for at lægge pres på Dan Jørgensen.

”Situationen er håbløs for nogle af vores fiskere, som jo er nødt til at kunne arbejde og tjene penge. Og vi har noget fiskeindustri, der er nødt til at hjemsende folk, fordi der mangler råvarer, så ved at tage det her møde med Dan Jørgensen, var håbet, at vi kunne være med til at finde en løsning,” siger Lene Kjelgaard Jensen til FødevareWatch.

Amatøragtigt og katastrofalt: Venstre langer hårdt ud efter Dan Jørgensen

På mødet, der blev afholdt umiddelbart før forespørgselsdebatten, lykkedes det Dan Jørgensen at berolige borgmesteren en smule.

”På mødet understregede Dan Jørgensen, at EU og Norge forhandler igen og håber også, at de finder en hurtig løsning. Og det er selvfølgelig vejen af gå, for det er jo i EU, kompetencerne ligger,” siger Lene Kjelgaard Jensen og fortsætter:

”Budskabet til Dan Jørgensen er, at når den her situationen er løst, så skal man hurtigst muligt i gang med at tænke på 2015, så den her situation ikke opstår igen. For det er dybt problematisk at stå der uden at have et indkomstgrundlag.”

Mens Dan Jørgensen fik overbevist fiskerne og de lokale politikere om, at regeringen tager problemet seriøst, er Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen stærkt mistroisk.

”Det er jo andet år i træk, at vi står med historisk lange overskridelser, så vi var sådan set godt klar over, at det ville blive et problem, men regeringen har intet gjort,” siger Thomas Danielsen til FødevareWatch.

Advarsler preller af: Fiskere vil lukke for Norge

Her er de to beslutningsforslag

Du kan herunder læse de to beslutningsforslag fra henholdsvis rød blok og blå blok, der altså ikke blev stemt igennem, og selv vurdere, hvor langt blokkene står fra hinanden.

Beslutningsforslag af de blå partier:

Danmark er en af verdens største fiskerinationer, hvorfor dansk fiskeri i sagens natur spiller en særdeles vigtig rolle for dansk samfundsøkonomi og beskæftigelse.

Historisk langtrukne forhandlingsforløb mellem EU og Norge om fælles fiskeriinteresser, som bl.a. er vanskeliggjort af makrel- og sildestriden med Færøerne og Island, stiller dansk fiskeri i en historisk vanskelig og kritisk situation.

Idet Folketinget vil sikre de bedste muligheder for rettidig indgåelse af fremtidige bilaterale aftaler mellem EU og Norge om fiskerimulighederne, pålægges regeringen at arbejde for at

- sætte ind med initiativer, der kan afslutte det langtrukne forhandlingsforløb mellem EU og Norge,

- rapportere månedligt om de økonomiske konsekvenser for dansk fiskeri og dets følgeerhverv som konsekvens af de langtrukne forhandlinger og

- arbejde for en fremadrettet løsning med EU, der betyder, at fiskere som udgangspunkt får uhindret adgang til en bestemt procentdel af rådgivningen som startkvote pr. 1. januar uanset de politiske forhandlinger.

Beslutningsforslag af de røde partier:

Folketinget er opmærksomt på, at uhindret adgang til norske farvande er vigtigt for danske fiskere, og ønsker derfor, at uafbrudt adgang sikres i fremtiden.

Folketinget anerkender samtidig regeringens indsats for at få iværksat forhandlinger og afsluttet den bilaterale aftale mellem EU og Norge for 2014.

Idet Folketinget vil sikre de bedste muligheder for rettidig indgåelse af fremtidige bilaterale aftaler mellem EU og Norge om fiskerimulighederne, pålægges regeringen at arbejde for:

- at Europa-Kommissionen påbegynder de bilaterale forhandlinger med Norge om en aftale for 2015 så tidligt som muligt i efteråret 2014, og

- at Europa-Kommissionen fastholder de forhandlingsdatoer, der aftales med Norge.

Fiskeindustrien lider under konflikt mellem Norge og EU

Minister til fiskerne: Klap lige hesten

Fiskere kræver millioner fra EU og den danske regering

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter