Stort svensk studie: Sodavand kan øge kræftrisiko

Folk, der drikker meget sodavand og andre sukkerholdige drikkevarer, kan have større risiko for at udvikle visse typer kræft, viser et stort svensk studie.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Sodavandsbranchen har det svært for tiden, hvor flere og flere forbrugere bliver opmærksomme på de sundhedsmæssige risici ved at drikke for meget af de sukkerholdige produkter.

Men mens de sundhedsfarer, der normalt fokuseres på, er ting som fedme og diabetes, så viser et nyt studie nu, at sodavand også kan øge risikoen for visse kræfttyper.

Det skriver Reuters.

I det nye studie har svenske forskere analyseret data på 70.000 voksne menneskers spise- og drikkevaner, og efterfølgende fulgt dem i 13 år for at se, om de udviklede kræft.

Her var der blot 150 mennesker, som udviklede sjældne kræfttyper i galdeblæren eller de forbundne galdegange. Men ud af den gruppe var risikoen for at udvikle kræft i galdeblæren mere end dobbelt så stor for de mennesker, som drak mindst to glas sodavand, juice eller andre søde drikke om dagen – også selvom der var tale om produkter med kunstige sødemidler. Samtidig havde sodavandsdrikkerne også 79 pct. større risiko for at udvikle kræft i galdegangene.

Ifølge Susanna Larsson fra det svenske medicinske universitet Karolinska Instituttet er sodavandsindtag tidligere blevet kædet sammen med en øget risiko for at udvikle forskellige kræfttyper, herunder også i galdegangene i et enkelt studie, men ikke på nogen ”konsekvent” måde.

Ifølge forskeren er det nye studie det første, ”der viser en stærk sammenhæng mellem indtag af sødede drikkevarer som sodavand og risiko for kræft i galdegangene”, skriver Reuters. Da der er tale om et observationsstudie, kan de svenske resultater dog ikke tages som et endegyldigt bevis for en sammenhæng mellem sodavandsindtag og en risiko for at udvikle de to kræfttyper.

Officielt: Storbritannien indfører sukkerskat

Så stor er sygdomsbyrden fra fødevarer

WHO advarer - kød kan forårsage kræft

Studie: Rødt kød øger risikoen for slagtilfælde

Briter dropper bacon og pølser af frygt for kræft

Flere danskere klar til at droppe kød efter WHO-advarsel

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter