Sodavandsbranchen har det svært for tiden, hvor flere og flere forbrugere bliver opmærksomme på de sundhedsmæssige risici ved at drikke for meget af de sukkerholdige produkter.
Men mens de sundhedsfarer, der normalt fokuseres på, er ting som fedme og diabetes, så viser et nyt studie nu, at sodavand også kan øge risikoen for visse kræfttyper.
Det skriver Reuters.
I det nye studie har svenske forskere analyseret data på 70.000 voksne menneskers spise- og drikkevaner, og efterfølgende fulgt dem i 13 år for at se, om de udviklede kræft.
Her var der blot 150 mennesker, som udviklede sjældne kræfttyper i galdeblæren eller de forbundne galdegange. Men ud af den gruppe var risikoen for at udvikle kræft i galdeblæren mere end dobbelt så stor for de mennesker, som drak mindst to glas sodavand, juice eller andre søde drikke om dagen – også selvom der var tale om produkter med kunstige sødemidler. Samtidig havde sodavandsdrikkerne også 79 pct. større risiko for at udvikle kræft i galdegangene.
Ifølge Susanna Larsson fra det svenske medicinske universitet Karolinska Instituttet er sodavandsindtag tidligere blevet kædet sammen med en øget risiko for at udvikle forskellige kræfttyper, herunder også i galdegangene i et enkelt studie, men ikke på nogen ”konsekvent” måde.
Ifølge forskeren er det nye studie det første, ”der viser en stærk sammenhæng mellem indtag af sødede drikkevarer som sodavand og risiko for kræft i galdegangene”, skriver Reuters. Da der er tale om et observationsstudie, kan de svenske resultater dog ikke tages som et endegyldigt bevis for en sammenhæng mellem sodavandsindtag og en risiko for at udvikle de to kræfttyper.
Officielt: Storbritannien indfører sukkerskat
Så stor er sygdomsbyrden fra fødevarer
WHO advarer - kød kan forårsage kræft
Studie: Rødt kød øger risikoen for slagtilfælde
Briter dropper bacon og pølser af frygt for kræft
Flere danskere klar til at droppe kød efter WHO-advarsel