FødevareWatch

Masser af lokalpolitisk opbakning til flere grønne måltider

VALG 2021: Dansk Vegetarisk Forening har spurgt alle kandidater til tirsdagens kommunal- og regionsvalg om deres tilgang til grønnere mad fra de offentlige kantiner - og opbakningen er ifølge foreningen tydelig.

Foto: Andreas Merrald/Ritzau Scanpix

Mens regeringen sidste år fik fingrene i klemme på forslaget om kødfrie dage i offentlige kantiner, er den grønne dagsorden siden lagt mere i hænderne på kommuner og regioner.

I foråret meldte fødevareminister Rasmus Prehn (S) ud i Fødevarewatch, at han håbede på, at plantebaserede måltider ville komme op som et emne i den valgkamp, der nu er ved målstregen.

Og en undersøgelse fra Dansk Vegetarisk Forening peger rent faktisk på, at de lokale og regionale kandidater har taget stilling til flere grønne måltider i landets plejehjem, sygehuse og i institutionerne. I foreningens måling Det grønne valg 2021 har 1551 kandidater svaret på en række spørgsmål om grønne valgmuligheder fra de offentlige køkkener.

Her svarer omkring 70 pct. af de kommunale kandidater, at de enten vil "arbejde aktivt for" eller "støtte" en vegetarisk valgmulighed i de offentlige køkkener - og foreningen har segmenteret det på kommunalt niveau, så vælgerne kan finde deres grønne kandidater.

"Det vil sige, at kandidaterne støtter en grøn valgmulighed på plejehjem, ældrecentre og ved kommunal madudbringning til ældre, i skoler, i daginstitutioner samt på kommunale arbejdspladser," lyder det i meddelelsen fra Dansk Vegetarisk Forening.

Samtidig svarer 92 pct. af kandidaterne til regionsrådsvalget ligeledes positivt på samme grønne madspørgsmål i forhold til at tilbyde en vegetarisk ret på sygehuse og hospitaler i regionen.

I undersøgelsen har politikerne fået en "veggie"-score afhængig af deres svar på de 18 spørgsmål - og de partier med samlet set højeste score er ifølge foreningen Veganerpartiet, Alternativet, Enhedslisten og SF.

Brug for økologiske brækjern når nye døre skal slås ind i det offentlige 

Offentlige køkkener skal skubbes i grønnere retning 

Økologer efterlyser mere politisk pondus i kommunerne 

Mere fra FødevareWatch

Barkoncern: Branchen er økonomisk underdrejet

I Rekom har man ovenpå onsdagens pressemøde og dertilhørende restriktioner svært ved at forstå, hvorfor det netop er nattelivsbranchen, der skal holde igen. "Det er ikke vores målgruppe - de 18 til 40 årige, der ligger højest i statistikkerne over smittede," siger koncernens politiske direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier