Minister i klar udmelding: Plantebaserede udbud bør ind i kommunalvalget

TEMA: Det kommende kommunalvalg er den "oplagte" mulighed for at tage livgreb med plantebaserede aspekter af offentlige udbud, lyder opfordringen fra fødevareminister Rasmus Prehn (S). Som vegetar skal man ikke bare være henvist til en salatskål med iceberg, siger ministeren.
"Det er jo en måde, hvor man kan sætte ind i kommuner og regioner – men også i staten. Der skal vi da vågne op og tænke på, hvad vi kan gøre," siger Rasmus Prehn (S) (ARKIV). | Foto: Annika Byrde
"Det er jo en måde, hvor man kan sætte ind i kommuner og regioner – men også i staten. Der skal vi da vågne op og tænke på, hvad vi kan gøre," siger Rasmus Prehn (S) (ARKIV). | Foto: Annika Byrde

Når politikere landet over skal krydse klinger i det kommende kommunalvalg, er det samtidig anledningen for at sætte et nyt krav i valgkampen: Bæredygtige og plantebaserede fødevarer skal være et parameter i de offentlige udbud.

Sådan lyder opfordringen fra fødevareminister Rasmus Prehn (S) i et interview med FødevareWatch.

"Det er oplagt, hvis vi bruger det kommunale og regionale valgår til ude i regioner og kommuner at tage en diskussion af, hvad er det for et udbud, som vi vil have i vores kommunale og regionale kantiner," siger Rasmus Prehn, der bl.a. nævner sygehuse og uddannelsesinstitutioner som mulige slutdestinationer.

"Jeg håber, at det er et krav, der kommer op i valgkampen og fylder noget, at når man går ind i en offentlig kantine, skal det være muligt at spise et fuldt nærende måltid, som er plantebaseret," uddyber han og afslutter:

"Det skal ikke være dette med, at er du vegetar eller veganer, kan du bare gå hen i salatskålen, hvor der så er noget iceberg eller agurk – og så er det dét."

"Vi vil i gang nu": Fødevaresektorens aktører vil sætte turbo på plantemad

Bedre at tage beslutningen kommunalt

Spørgsmålet om vegetariske og plantebaserede udbud for offentlige kantiner var på dagsordenen i 2020, hvor det blev meldt ud – og efterfølgende trukket tilbage – fra Christiansborg, da regeringen som led i klimakampen ville indføre flere kødfrie dage om ugen i de offentlige kantiner.

Tilbagetrækningen kom efter kritik fra fagforeninger, da det stod klart, at mens der skulle indføres to vegetariske dage i de statslige kantiner og indføres lofter for okse- og lammekød, var samme regler ikke gældende i Folketingets egen kantine.

Danish Crown-topchef: Debat om bæredygtighed må ikke strande på kødfrie dage  

Spoler man tiden fem måneder frem, lægger ministeren dog vægt på, at der i dag ikke skal være tale om en "løftet pegefinger" over, hvor ofte danskerne skal spise plantebaseret. Han tror dog, at det er "afgørende", at udbuddet udvides.

"Der kan man godt sige, skal vi bestemme noget på Christiansborg? Jamen, det kan være, at det bliver nødvendigt på et tidspunkt, men nu har vi faktisk her i år 2021 et kommunalt og regionalt valgår," siger Rasmus Prehn.

Lad os bruge den tid til at få sat nogle diskussioner i gang, få skabt en debat af, hvordan vi sikrer, at det bliver løftet.

Så du ser gerne, at der er væsentligt flere offentlige udbud, som har et plantebaseret islæt?

"Det er jo en måde, hvor man kan sætte ind i kommuner og regioner – men også i staten. Der skal vi da vågne op og tænke på, hvad vi kan gøre," siger Rasmus Prehn og tilføjer, at man i udbudsudformningerne nok allerede er blevet mere bevidste om, at de flugter med bl.a. kostråd.

"Jeg tror i virkeligheden, at disse beslutninger bliver bedre, når det foregår ved de konkrete led, der skal håndtere dem, frem for, at det foregår ved, at vi centralistisk sidder og trækker noget ned over hovedet på folk," siger Rasmus Prehn.

Prehn: "Vi har lagt mærke til, at Netto har gjort noget lidt enestående" 

Rasmus Prehn: Danmark bør indtage plads som plantebaseret frontløber 

Rapport: Nye kostråd kan spare samfundet for milliarder 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også