FødevareWatch

Lektor: Regeringens landbrugspolitik er 'ahistorisk'

Venstres bebudede lempelser af miljøkravene beror på den misforståelse, at landbruget kan producere sig ud af problemerne, mener lektor.

Foto: Joachim Adrian/Polfoto/Arkiv

Regeringens landbrugspolitik er "ahistorisk" og "kortsigtet".

Sådan lyder det fra Mogens Ove Madsen, lektor på Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, der langer ud efter de bebudede lempelser af miljøkravene, i mandagens Information.

Han mener, at den såkaldte 16-punktsplan, der blev fremlagt af Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative sidste år, beror på den grundlæggende misforståelse, at landbruget kan producere sig ud af problemerne.

En liberalisering af rammevilkårene er højest en løsning på den korte bane, vurderer lektoren.

"Så siger landmanden 'hov, nu kan vi sætte gang i et større areal', og hvis det er i en opgangskonjunktur, er bankerne med på det. Men så snart der kommer noget udefra – en boykot fra Rusland eller noget andet – så tipper tingene, og så sidder de med smerterne ude i landbruget," siger Mogens Ove Madsen til Information og peger på, at øget produktion fører til lavere priser i dårlige tider.

Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen, afviser imidlertid kritikken.

Landbrugets problemer skyldes først og fremmest, at danskernes konkurrenceevne er for dårlig, og derfor vil en lempelse af rammevilkårene være tiltrængt håndsrækning til det kriseramte landbrug, siger han.

Bankerne bør nedskrive landbrugsgælden

Analyse: Ingen udsigt til nye jobs i fødevarebranchen

Økonom: Banker risikerer at lukke sunde landbrug

Nordea har afsat 2,2 mia til landbrugstab

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier