Lektor: Regeringens landbrugspolitik er 'ahistorisk'

Venstres bebudede lempelser af miljøkravene beror på den misforståelse, at landbruget kan producere sig ud af problemerne, mener lektor.
Foto: Joachim Adrian/Polfoto/Arkiv
Foto: Joachim Adrian/Polfoto/Arkiv

Regeringens landbrugspolitik er "ahistorisk" og "kortsigtet".

Sådan lyder det fra Mogens Ove Madsen, lektor på Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, der langer ud efter de bebudede lempelser af miljøkravene, i mandagens Information.

Han mener, at den såkaldte 16-punktsplan, der blev fremlagt af Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative sidste år, beror på den grundlæggende misforståelse, at landbruget kan producere sig ud af problemerne.

En liberalisering af rammevilkårene er højest en løsning på den korte bane, vurderer lektoren.

"Så siger landmanden 'hov, nu kan vi sætte gang i et større areal', og hvis det er i en opgangskonjunktur, er bankerne med på det. Men så snart der kommer noget udefra – en boykot fra Rusland eller noget andet – så tipper tingene, og så sidder de med smerterne ude i landbruget," siger Mogens Ove Madsen til Information og peger på, at øget produktion fører til lavere priser i dårlige tider.

Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen, afviser imidlertid kritikken.

Landbrugets problemer skyldes først og fremmest, at danskernes konkurrenceevne er for dårlig, og derfor vil en lempelse af rammevilkårene være tiltrængt håndsrækning til det kriseramte landbrug, siger han.

Bankerne bør nedskrive landbrugsgælden

Analyse: Ingen udsigt til nye jobs i fødevarebranchen

Økonom: Banker risikerer at lukke sunde landbrug

Nordea har afsat 2,2 mia til landbrugstab

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også