FødevareWatch

Økonom: Banker risikerer at lukke sunde landbrug

Sunde landbrug med en lidt for høj gæld risikerer at komme i klemme, når banker og pengeinstitutter lukker kriseramte bedrifter, advarer økonom.

Dansk landbrug er i økonomisk krise, og pengeinstitutter lukker danske landbrug ned på stribe. Det får nu Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Landbrug og Fødevarers videnscenter, Seges, til at råbe vagt i gevær og advarer mod at ellers sunde landbrug risikerer at blive lukket ned.

Det skriver Berlingske Business.

"Jeg finder anledning til at advare pengeinstitutterne mod at træffe forhastede beslutninger vedrørende de aktuelt kriseramte bedrifter. Det vil være katastrofalt for de enkelte landbrug, for erhvervet, for pengeinstitutterne og for landets økonomi, hvis der træffes beslutninger, der hviler på de aktuelle "unormale" arbejdsforhold i stedet for en betragtning om, hvorvidt økonomien på bedrifterne er holdbar på længere sigt," siger Klaus Kaiser til Berlingske Business.

Særligt banker som Den Jyske Sparekasse med stor eksponering mod landbruget er ramt af krisen, og banken har måttet lukke 10-15 landbrug i det første halvår af 2015. Det kan koste millioner af kroner at lukke en gård, og lukningerne har alene i første halvår i 2015 koster Den Jyske Sparekasse en merregning på 50-60 mio. kr.

Hos storbanken Nordea oplever man generel fremgang i hele Norden bortset fra i Dansk landbrug, hvor man har omkring 50-60 mia. kr på spil

"Hvis vi med sunde mener effektive landmænd, som driver et godt landbrug og måske har lidt for høj gæld, så vil vi gøre alt for at hjælpe den slags landmænd gennem krisen. Men der kan jo godt være et par eksempler på, hvor vi ikke synes, at det er særlig sundt, men hvor landmanden, synes det er sundt," udtaler direktør i Nordea, Peter Lybecker, til Berlingske Business.

Nordea har afsat 2,2 mia til landbrugstab

Bankerne bør nedskrive landbrugsgælden

Landbruget skaber fortsat problemer i Nordea Danmark

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier