Ny hjælpepakke til gældstynget landbrug i hus

Regeringen og finanssektoren er nået til enighed om en række instrumenter for at hjælpe op til 15 pct. af landbrugsbedrifterne ud af erhvervet. En af dem er et nyt investeringsselskab, der skal skaffe finansiering til det hårdt pressede erhverv.
Foto: Stine Bidstrup
Foto: Stine Bidstrup
AF JETTE AAGAARD

[OPDATERET KL. 10, HJÆLPEPAKKEN ER NU REALITET]

Hjælp til de hårdt gældstyngede landmænd er på vej fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S). Ifølge Finans' oplysninger arbejder regeringen som en del af vækstinitiativerne nu på en forstærket indsats, der skal hjælpe nødlidende landmænd ud af gælden og på den måde hjælpe dansk landbrug ud af en meget fastlåst situation med omkring 1.700 landmænd på randen af konkurs.

Mandag formiddag er regeringen nået til fælles forståelse med banksektoren om indsatsen, som bl.a. betyder et nyt investeringsselskab Dansk LandbrugsKapital med 2 mia. kr. til at afhjælpe krisen i landbruget. Kun en halv milliard kroner kommer fra regeringen, mens resten kommer fra private investorer f.eks. pensionsselskaber.

"Landmændene skal have lov til at arbejde sig ud af krisen," understreger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), som samtidig understreger, at hver syvende landmand i dag er hårdt pressede.

Finans har beskrevet, hvordan det af et foreløbigt udkast til en sådan bankpakke til landbruget fremgik, at regeringen mener, at ca. 15 pct. af landbrugsbedrifterne er konkurstruede med høj gæld og lav likviditet.

Dansk LandbrugsKapital vil bl.a. kunne skyde egenkapital ind i landbrugsselskaber og konkrete udviklingsprojekter i landbruget, ligesom investeringsselskabet også skal kunne opkøbe hele landbrugsbedrifter eller f.eks. jord fra meget gældsatte landmænd og så forpagte jorden ud til landbrugsbedriften, når denne er blevet rekonstrueret, så gælden er på et niveau, som indtjeningen kan forrente. Formålet med dette ville være at gøre det lettere at gennemføre ejerskifte og dermed opbløde situationen, hvor både landmænd og banker er hårdt pressede.

Landbrugets egne økonomer på Seges (tidl. Videncentret for Landbrug) har tidligere for Finans beregnet, at helt præcist 1.686 danske heltidsbedrifter har en økonomi, som er helt oppe i det røde felt. Disse bedrifter har til sammen en gæld på 52 mia. kr, men tjener ikke tilstrækkeligt med penge til at håndtere den.

Ifølge Seges er det imidlertid ikke givet, at krisen for alle de 1.686 landmænd slutter i konkurs eller tvangsauktion. Analysen fra Seges viser, at en gruppe på 744 af de kriseramte landmænd har så høj produktivitet, at deres fremtid i erhvervet kan reddes, hvis banken accepterer at nedskrive gælden til et realistisk niveau. Netop dette er ifølge udkastet også et af målene med regeringens landsbrugs-bankpakke, der vil lægge pres på bankerne for at gennemføre ejerskifte til f.eks. andre mere effektive landmænd samtidig med, at gælden barberes.

Hverken Venstre eller Konservative var torsdag endnu ikke blevet orienteret om regeringens planer, men både Venstres finansordfører Peter Christensen og Konservatives gruppeformand Brian Mikkelsen understregede, at de langt hellere ville arbejde for at få ændret landbrugets rammevilkår frem for at give ny statslig førstehjælp til landmændene.

"Det lyder voldsomt at bruge kræfter på at lukke 15 pct. af landmændene. Det løser intet i sig selv," sagde Peter Christensen (V) torsdag.

Gade gør comeback i dansk politik

Fødevareindustrien dybt afhængig af udenlandsk arbejdskraft

Økologiske svineproducenter får rekordhøj tillægspris 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Frieslandcampina er tilbage på sporet efter et udfordrende 2023. | Foto: Frieslandcampina/ Pr

Arla-rival vækster markant i første halvår

For abonnenter

Læs også