Økologiske svineproducenter får rekordhøj tillægspris

Den rekordhøje tillægspris flytter dog ikke meget på bundlinjen, siger Landbrug & Fødevarer.
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
NICOLAI BANG

Tillægspriserne til økologiske svineproducenter slår rekord for syvende uge i træk. Nu kan man godt leve af at producere økologiske grise, fortæller en producent.

De økologiske svineproducenter har aldrig fået en højere tillægspris for deres svinekød, end de gør nu. I denne uge ligger tillægsprisen på 17 kroner per kilo kød. Rekorden blev slået i uge 11, hvor den ramte 16 kroner, og siden er den fortsat opad.

Randi Vinfeldt, smågris-producent og formand for Svineudvalget i Økologisk Landsforening, fortæller om situationen:

"Nu kan man godt leve af at producere økologiske grise. Det har vi også haft brug for i branchen, for det har ikke været så gunstigt i de senere år," siger Randi Vinfeldt, der er smågrisproducent og formand for Svineudvalget i Økologisk Landsforening, til Foodculture.dk.

Tillægsprisen er den ekstrapris, som Danmarks suverænt største producent af økologisk svinekød, Friland, betaler producenterne. Prisen bliver opgjort hver uge. Den kommer oven i den konventionelle notering – det vil sige den basispris, som både de konventionelle og økologiske producenter får for et kilo kød.

"Det er meget unikt. Og det er meget sigende for, hvordan markedssituationen er lige nu. Vi er i en situation, som vi aldrig har set før. På de europæiske markeder er der en meget stor mangel på økologisk svinekød," siger direktøren hos Friland, Henrik Biilmann, om det aktuelle prisniveau til til Foodculture.dk.

Det har været en overskudsforretning at være økologisk svineproducent i seks af de sidste syv kalenderår, oplyser Friland. Som Randi Vinfeldt fortæller, er det nu også blevet en god forretning. Det er det også for Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers økologisektion og økologisk svineproducent. Men træerne er ikke vokset ind i himlen endnu.

"Der er en høj pris, og det gør, at vi kan have en fornuftig forretning. Og det har vi simpelthen behov for, for vi skylder utroligt mange penge væk," siger han og uddyber:

"Men det er først det sidste halve til hele år, at det er noget, der virkelig har været godt. Og fordi prisen er høj lidt tid, så er det ikke noget, der flytter så pokkers meget på bundlinjen. Så jeg håber, vi kan holde det her niveau et stykke tid."

De økologiske svineproducenter havde også en god periode i 2012. Og den totale pris, som producenterne får per kilo kød – det vil sige tillægsprisen plus den konventionelle notering – lå i en kort periode i 2012 højere, end den gør nu. Men ifølge Henrik Biilmann kan denne rekord også snart blive nået.

"Jeg tror, at vi kommer højere op, end vi ligger nu. Men jeg tror også, at vi er tæt på et max," siger han.

Friland leder med lys og lygte efter svineproducenter, der vil lægge om til økologi. Og ifølge Randi Vinfeldt fra Økologisk Landsforening er det største problem lige nu, at der mangler smågrise.

"Vi bliver spurgt hele tiden, om vi kan levere flere økologiske grise. Men det kan vi ikke, før der er nogle flere, der går i gang med at producere økologiske smågrise," siger hun.

Baseret på den aktuelle stemning blandt landmændene er Hans Erik Jørgensen dog ikke så bekymret for fremtiden.

"Friland er nødt til at have lidt tålmodighed. Når prisen er høj, skal der nok komme nogen. Det er jeg overbevist om," siger han til Foodculture.dk.

Ifølge Landbrug & Fødevarer vil efterspørgslen på økologisk svinekød vokse så meget, at produktionen kan komme til at ligge næsten dobbelt så højt i 2020 som i 2014.

"Vi forventer, at der vil blive slagtet omkring 200.000 økologiske slagtesvin i Danmark i 2020, forudsat, at man kan tiltrække nye svineproducenter. Sidste år blev der slagtet 110.000," siger chefkonsulent Ejvind Pedersen til Foodculture.dk.

For at få flere svineproducenter til at omlægge, har Friland netop lanceret to nye tiltag: Dels vil Friland give et tilskud på 1.000 kroner per økologisk so, som en producent udvider med. Dels tilbyder Friland via moderselskabet Danish Crown nu lån til nystartede økologiske svineproducenter til at købe økologiske søer.

Øko-branchen jubler over satsning på 120 mio kr

Økokyllinger er fyldt med bakterier

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter