FødevareWatch

Øget økosalg smitter af på kyllingerne

Salget af økologisk kød vokser eksplosivt, og efter en træg start er der nu for alvor ved at komme gang i salget af økologiske kyllinger. Det meddeler Rose-ejeren HKScan.

Med en vækst på 32 pct. var 2014  et rigtig godt år for salget af økologisk kylling i HKScan-brandet Rose.

Slagterikoncernen slagter ugentligt mellem 9.600 og 14.400 økologiske kyllinger, og HKScan Denmark vurderer, at den positive udvikling i salget af økologisk kylling herhjemme vil fortsætte i de kommende år.

”Vi ser en klar tendens hos forbrugerne i retning af øget fokus på kvalitet og dyrevelfærd, og samtidig er det tydeligt, at forbrugerne i langt højere grad end tidligere er villige til at betale mere for at få bedre fødevarer. Alt sammen til fordel for økologiske produkter og for vores kyllinger. Dertil kommer, at politikerne har stort fokus på at fremme økologi i Danmark og at en række af de store detailkæder i år har sat ganske massivt ind for at fremme salget af økologi yderligere. Det vil løfte salget af økologiske kyllinger yderligere,” udtaler salgschef for Danmark i HKScan Denmark, Anders Olsen i en meddelelse.

Økologer øjner stort potentiale for små producenter

Omkring 90 pct. af den økologiske produktion sælges i Danmark, mens ca. 10 pct. eksporteres, og salgschefen forudser i det hele taget øget efterspørgsel i flere eksportmarkeder fremover.

Enhedslisten vil have økologi på finansloven

Herhjemme udgør salget af økologiske kyllinger stadig kun omkring to pct. af HKScan Denmarks samlede salg, men den stigende økologiske efterspørgsel forudses at have samme betydning for slagteriproduktionen i Rose, som den er begyndt at have i økoslagteriet Friland, hvor man efterspørger flere økologiske svin og køer for at kunne følge med.

”Det har overrasket os, at vi i en situation, hvor vi ikke rigtig kan sige, at Danmark er ude af den økonomiske krise og inde i ny vækst, har oplevet en markant stigende efterspørgsel efter økologiske kyllinger, der trods alt er dyrere end de konventionelle kyllinger. Det har betydet, at vi har haft vanskeligt ved at følge med efterspørgslen og levere de økologiske kyllinger, som detailhandlen efterspørger. Vi er i dialog med vores økologiske producenter om at øge antallet af økologiske slagtninger og forventer i år at slagte 30 pct. flere økologiske kyllinger sammenlignet med 2014. Men det er en lang proces, fordi det kræver at der bygges nye stalde hos producenterne,” siger Anders Olsen.

Han forventer, at de første nye anlæg hos HKScan’s økologiske producenter står klar i løbet af juni måned, og derefter regner man med at kunne slagte tre hold økologiske kyllinger om ugen mod de nuværende to hold. Slagtningerne skal foregå på fjerkræslagteriet i Vinderup.

Prisrekord på økologisk kød

Salget af økologi tordner i vejret

Kun det bedste øko-kød kan sælges dyrt

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier