Grise skal i fremtiden leve af naturgas

Forskere er i gang med at udvikle fremtidens foder til grise. Foderet skal bestå af protein, der er fremstillet af biogas fra grisene selv.

Forskere fra Syddansk Universitet er i gang med med at udvikle fremtidens foder til grise. Det skal komme fra naturgas eller biogas, som man vil udvinde proteinet fra. Ideen er, at metoden kan være med til at nedbringe grisenes indtag af landbrugsafgrøder.

"Et af de største problemer for miljøet er omdannelsen af natur til landbrugsland. Cirka 40 pct. af verdens areal bliver i dag opdyrket, og det tal vil kun stige i fremtiden. I takt med at vi bliver flere og flere mennesker på jorden, bliver vi nødt til at opfinde alternative måder at udvinde mad til dyrene, så det ikke belaster naturen," siger Lorie Hamelin, der er adjunkt ved Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi på Syddansk Universitet til universitetets hjemmeside.

Eksperter frikender svineblod i foder

Forskerne bruger ifølge siden en metan-spisende bakterie, som fodres med metan fra naturgas eller biogas. Når bakterierne har gæret og er tørret bliver de høstet, og herefter ser man på, om bakterien har udviklet de livsnødvendige aminosyrer, som i sidste ende er afgørende for grisenes udbytte af proteinet i foderet.

Udover fremstilingen af bakterierne kigger forskerne også på de miljømæssige gevinster, der kan være ved at nedbringe svineproduktionens forbrug af korn og andre afgrøder, ligesom det også undersøges, hvordan det udvundne protein muligvis kan have indflydelse på grisenes vækst.

Landbruget skal i fremtiden dyrke insekter

Forskning kan sikre friske danske jordbær året rundt

Kan larveburgere blive det næste madhit?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også