Landbruget skal i fremtiden dyrke insekter

Teknologisk Institut kigger for øjeblikket på mulighederne for at lade insekter indgå i produktionen af proteiner. Det kan på sigt hjælpe både landmænd og forbrugere.
Foto: NIELS HOUGAARD
Foto: NIELS HOUGAARD

Som løsning på fremtidens proteinmangel er man på Teknologisk Institut for øjeblikket i gang med at undersøge om insekter kan omdanne madrester til animalsk protein i et større omfang. Proteinerne kan efter omdannelsen ’serveres’ for både mennesker og dyr, og produktionen fra insektlandbrug kan blive en del af løsningen på fremtidens proteinmangel i både landbrug og fødevareproduktion.

Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

"Insektbiomasse er meget næringsholdig med højt indhold af bl.a. protein, umættede fedtsyrer og mineraler. Samtidig kan insekter med et lavt forbrug af plads, vand og energi udnytte spild og sidestrømme fra fødevareproduktion og omdanne det til høj-værdi protein med en meget lav belastning af miljøet," udtaler konsulent Lars-Henrik Lau Heckmann, Teknologisk Institut.

Forskningsarbejdet har stået på siden 2012, og øjeblikket er man i gang med at undersøge, hvordan man med en insektfarm kan omdanne rester fra brød- og kage-produktion til animalske proteiner, der kan anvendes som foder til kæledyr, fisk eller fjerkræ.

FNs landbrugs- og fødevareorganisation, FAO, forventer ifølge Teknologisk Institut, at efterspørgslen efter animalsk protein vil stige med 70 pct. frem mod år 2050.

"Den stigende pris på animalsk produktion samt fokus på bæredygtighed vil gøre det rentabelt at udvikle insektproduktion i Danmark. Der skal skabes mere værdi på baggrund af det tilgængelige råvaregrundlag, og der er globalt set behov for at udnytte restprodukter fra bl.a. fødevareproduktionen – for eksempel gennem bearbejdning med insekter," siger Lars-Henrik Lau Heckmann.

Kan larveburgere blive det næste madhit?

Proteinbar af insektmos med stort potentiale

Forskning kan sikre friske danske jordbær året rundt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Stifter Kaspar Basse startede Joe & The Juice for 20 år siden. | Foto: Gregers Tycho

Joe & The Juice er sat til salg