FødevareWatch

Landbruget skal i fremtiden dyrke insekter

Teknologisk Institut kigger for øjeblikket på mulighederne for at lade insekter indgå i produktionen af proteiner. Det kan på sigt hjælpe både landmænd og forbrugere.

Foto: NIELS HOUGAARD

Som løsning på fremtidens proteinmangel er man på Teknologisk Institut for øjeblikket i gang med at undersøge om insekter kan omdanne madrester til animalsk protein i et større omfang. Proteinerne kan efter omdannelsen ’serveres’ for både mennesker og dyr, og produktionen fra insektlandbrug kan blive en del af løsningen på fremtidens proteinmangel i både landbrug og fødevareproduktion.

Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

"Insektbiomasse er meget næringsholdig med højt indhold af bl.a. protein, umættede fedtsyrer og mineraler. Samtidig kan insekter med et lavt forbrug af plads, vand og energi udnytte spild og sidestrømme fra fødevareproduktion og omdanne det til høj-værdi protein med en meget lav belastning af miljøet," udtaler konsulent Lars-Henrik Lau Heckmann, Teknologisk Institut.

Forskningsarbejdet har stået på siden 2012, og øjeblikket er man i gang med at undersøge, hvordan man med en insektfarm kan omdanne rester fra brød- og kage-produktion til animalske proteiner, der kan anvendes som foder til kæledyr, fisk eller fjerkræ.

FNs landbrugs- og fødevareorganisation, FAO, forventer ifølge Teknologisk Institut, at efterspørgslen efter animalsk protein vil stige med 70 pct. frem mod år 2050.

"Den stigende pris på animalsk produktion samt fokus på bæredygtighed vil gøre det rentabelt at udvikle insektproduktion i Danmark. Der skal skabes mere værdi på baggrund af det tilgængelige råvaregrundlag, og der er globalt set behov for at udnytte restprodukter fra bl.a. fødevareproduktionen – for eksempel gennem bearbejdning med insekter," siger Lars-Henrik Lau Heckmann.

Kan larveburgere blive det næste madhit?

Proteinbar af insektmos med stort potentiale

Forskning kan sikre friske danske jordbær året rundt

Mere fra FødevareWatch

Venturefond bag ny investeringsrunde i dansk vinplatform

For anden gang på et år investerer venturefonden sammen med private investorer et tocifret millionbeløb i vinplatformen Kobaj. ”Social buying bliver fremtidens måde at handle vin på,” siger Jimmy Fussing Nielsen, partner i Heartcore Capital.

Pandemien hæmmer Carlsbergs kinesiske fremgang

Mens vi herhjemme har vænnet os til et åbent samfund, er Kina stadig hårdt præget af nedlukninger, hvilket bremser væksten for Carlsbergs kinesiske strategi om at åbne i flere store byer. Det kinesiske nytår og bryggeriets Big City-strategi præsterer dog stadig efter planen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier